Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Automateld vid camping

Annons

En semestrande person med koppling till försvaret hävdar bestämt att det sköts med automatvapen modell AK4 i skogen bara ett antal 100 meter från den nu välbelagda campingplatsen.

Skjutandet ägde enligt uppgift rum i omgångar under cirka en och en halv timmes tid. Polisen fick larmet vid pass 14.50 och en patrull dirigerades omedelbart ut till den aktuella platsen.

Spaningarna efter en eller flera skyttar i terrängen kring Gladtjärnsviken gav dock inget resultat. Polisen hade ännu på måndagseftermiddagen inte fått fram några uppgifter som kan sättas i samband med eldgivningen.

- Vi vet inga omständigheter kring skjutandet, men helt klart är det inga vanliga skyttar som har varit i farten. Det är definitivt inte normalt att någon eller några personer skjuter med automatvapen hur som helst ute i terrängen, säger kriminalinspektör Folke Andersson.

En teori som han nämner kan vara att det är någon värnpliktig som har smusslat med sig ett vapen hem för att leka med.

För campinggästerna innebar skottlossningen en mycket obehaglig upplevelse mitt i semesteridyllen. Många blev rädda och undrade vad som stod på. Samtidigt trodde en del långväga att det kanske fanns en skjutbana någonstans i närheten av campingen och tog det hela med ro.

- Alla utsattes ju för fara. Jag har ju gjort lumpen och hörde direkt att det handlade om skarpskjutning, säger västeråsaren Thomas Nyman som ligger på Gladtjärn i husvagn tillsammans med familjen och hunden Rambo.

- Hunden blev jätterädd, inflikar fru Susanne lågmält.

En av deras semestergrannar är en person med kopplingar till försvarsmakten. Av hänsyn till sin ställning inom en viss gren inom totalförsvaret vill han inte figurera med namn och bild i sammanhanget.

- Salvorna kom från AK4:or med 20 patroner i varje magasin, säger han bestämt. Man hörde hur det blev ett uppehåll när magasinen var tomma och skulle bytas.

Han bekräftar uppgiften om att skottlossningen pågick cirka 1,5 timme och uppskattar det totala antalet skott till mellan 500 och 800.

Även om salvorna uppenbart inte riktades ned mot Gladtjärnsanläggningen bedömer han att det hela tiden förelåg stor risk för att någon av semesterfirarna skulle träffas av förlupna kulor.

Han berättar vidare att två småflickor var ute med en trampbåt på Gladtjärnsviken samtidigt som det sköts som mest någonstans i skogen på motsatta sidan.

- Det var jävligt farligt. Det sköts vilt i ett, det lät som om det skulle ha varit krig.

Barken Konferens AB:s chef Nils Aittama är för närvarande bortrest på semester och vill informera sig bättre om händelsen innan han ger några uttalanden för pressen.

Mer läsning

Annons