Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Australien under klimatförändring

Annons

Flera av mina kollegor på University of Sydney, UWS, är oroliga för klimatförändringarna. "Australia is the canary in the cage" säger experten David Suzuki, och menar att Australien blir det första stora landet som påtagligt får känna av klimatförändringarnas negativa konsekvenser.

Vattenförsörjningen är på gränsen till katastrofal och öknarna breder ut sig. Årets skördar i detta jordbrukarland blev inte ens hälften av det normala. Det är inte tillåtet att tvätta bilen med vatten i Sydney och trädgården får bara vattnas på söndagsmorgnar.

Det finns olika nivåer på vattenransoneringen, en skala från ett till fem. När jag var där i början på året tillämpades nivå tre. Troligen kommer man inom ett år att införa nivå fem, den mest restriktiva nivån, när vattnet i de stora dricksvattenreservoarerna utanför Sydney, främst Warragambadammen nått en kritiskt låg nivå. Då blir det inte tillåtet att duscha som man vill.

Havsnivån har ökat på grund av varmare vatten och många stränder håller på att försvinna. På Tongaöarna en bit nordöst om Australien börjar kokospalmerna i strandkanten att undermineras av den höjda havsnivån och ramla omkull. Stora Barriärrevet är döende eftersom korallerna inte tål varmare vatten än 28 grader, vilket det ofta är numera i havet utanför Queensland.

Å andra sidan trivs krokodilerna, de vill ha minst 27 grader i vattnet för att fort- planta sig. Så de kommer att breda ut sig söderut, mot Sydney. Jag fick veta av en kollega där nere att nu är det 40 grader varmt och blåsigt i Sydney med besvärande skogsbränder i världsarvet Blue Mountains i västra Sydney. Där bodde jag i en villaförort, omgiven av underbara eukalyptusskogar med många papegojor och kängurur i. Skogsbränder kommer att bli ett växande allvarligt hot i Australien för bushen är mycket snårig och lättantändlig. Det är bara att hoppas att Mount Riverview, där jag bodde, inte brinner upp.

Australien är ett av de få länder som inte skrivit under Kyoto-protokollet om en minskning av utsläppen av växthusgaser. Den konservativa premiärministern John Howard är mycket god vän med president Bush och förnekar fortfarande klimatförändringarna. En del av hans attityd kan bero på att Australien är en mycket betydande exportör av kol. Ordspråket "somliga straffar Gud med detsamma" verkar stämma om man tänker på orkanerna i södra USA och torkan i Australien.

I Falun får vi andra effekter av klimatförändringarna. Nederbörden beräknas öka med 25 procent i Sverige i framtiden, vilket torde leda till återkommande översvämningar i centrala Falun. Därför borde Falu kommun höja beredskapen mot översvämningar och valla in låglänta områden längs ån.

Räddningstjänstens begäran om ökade resurser för översvämningsbekämpning är därför mycket välmotiverad. Det är bara att hoppas att kommunledningen i Falun är klokare än Bush och Howard och vidtar förebyggande åtgärder innan det är för sent.

Min slutsats av mitt halvår på University of Western Sydney är dock att jag kommer att tacka ja till en inbjudan att åka tillbaka nästa år. Dock, åker jag inte före mars, så jag slipper den 40-gradiga värmen.

GÖRAN BRYNTSE GÖRAN BRYNTSE ÄR LEKTOR VID HÖGSKOLAN DALARNA.

Mer läsning

Annons