Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Australien tonar ned klimatrapporten

Annons

Miljöministern i Australien gör sitt bästa för att bagatellisera FN:s klimatrapport. Den innehåller inga nyheter, anser han enligt ett uttalande för tv-stationen ABC.

Miljöministern Malcolm Turnbull underkänner IPCC-rapportens farhågor för att Stora barriärrevet utanför Australien kan dö inom 20 år. Det tror jag inte på, säger han.

Turnbulls regering är en av endast två i västvärlden som har vägrat att ratificera Kyotoavtalet om klimatväxlingen. Premiärminister John Howards regering, vid makten sedan elva år, har ständigt hävdat att jordens uppvärmning och drivhuseffekten är påhitt.

Nu håller Turnbull med om uppvärmningen, men hävdar att rapporten inte innehåller något nytt i ämnet. Påpekandet att Australien inte ens godkände tankegångarna bakom Kyotoavtalet bemöter han med att säga att det gäller att gå bortom Kyoto.

Det viktigaste nu är att vi ser till att Kina och Indien undertecknar internationella överenskommelser om den globala uppvärmningen, hävdar Turnbull.

Australien har en egen framåtsyftande miljöpolitik, exempelvis vad gäller vatten, säger miljöministern.

Talesmannen för oppositionen i Labourpartiet säger att han blir upprörd över Turnbulls uttalande. Påståendet att klimatrapporten inte innehåller något nytt är "enastående", menar han.

TT

Mer läsning

Annons