Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Auktion med tradition

Annons

Sommarauktionen på Lönnfallet, högt beläget fyra kilometer söder om Nittkvarn, är vid det här laget ett välbekant begrepp bland vänner av gamla prylar. Årets auktion var nämligen den 34:e i ordningen och fler lär det bli om det stora intresset fortsätter att stå sig år från år.

Liksom tidigare strömmade folket till i en strid ström och parkeringsplatserna fylldes snabbt. I den stora publiken märktes många tillresta och åtskilliga riktigt långväga som kommit till Lönnfallet med förhoppningar om att göra både ett och flera fynd. Där syntes även så kallade uppköpare som försåg sig med lantligt gods vilket är hårdvaluta på annat håll, inte minst i storstadsregionerna.

- Det finns Stockholmare som bara åker runt på auktioner och ropar in en massa som de senare säljer för mer än det dubbla, berättade Åke Almqvist, en av tiotalet kassörer som turades om att ta betalt av de många som lade de högsta buden.

- Men här finns ju det mesta från fyndlådor med småsaker till riktiga aktiviteter. I dag har vi dessutom med en gammal fin trilla (vagn att spänna för häst). Men jag tycker att priserna är förhållandevis låga så här kan alla vara med och bjuda.

Auktionen kom att pågå under större delen av dagen. Hela tiden rådde en stark atmosfär av folkfest. Varm korv med bröd och kaffe med dopp fick strykande åtgång.

De som inte var med i "hetluften" och trängdes kring auktionisten strosade lättjefullt omkring eller vilade förnöjsamt i framställda möblemang som senare skulle gå under klubban.

- Att gå på auktion innebär ju samtidigt att man umgås, säger Almqvist och påminner om verksamhetens stora sociala värde.

På eftermiddagen anlände medlemmar av Ljusnarsbergs dragspelsklubb och deras klämmiga tongångar höjde den redan festliga stämningen åtskilliga snäpp.

Efter sista klubbslaget fortsatte festen med dans på logen till tonerna av Löpsjötorparns orkester. Det blev en svängom som kom att pågå ända in på småtimmarna.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons