Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AU-möte om samarbete startar

Annons

Afrikanska unionens (AU:s) toppmöte inleds på söndagen i Accra. Planerna på ett närmare samarbete som kan hjälpa världens fattigaste kontinent att få ett större inflytande på världsscenen står i fokus.

Poliser och soldater kantade gatorna i Ghanas huvudstad när ledarna i AU:s 53 stater började anlända till mötet, det nionde i ordningen sedan unionen bildades för fem år sedan.

Medan tidigare möten har dominerats av kriser i enskilda länder är detta möte nästan helt vigt åt diskussioner om vad några har kallat skapandet av "Afrikas förenta stater".

En av dem som befinner sig i staden är Libyens ledare Muammar Gaddafi, den drivande kraften bakom projektet där han vill ha resultat i form av en gemensam utrikes- och försvarspolitik.

Hans resa till Accra har gått via några av de fattigaste länderna i Afrika, som Mali, Guinea och Liberia. Han har haft med sig en stor delegation och gjort stopp för att få folkligt stöd för sin idé.

Några ledare, som värdlandets president John Kufuor, är positiva till idén om ett närmare samarbete. Men ledarna i de större länderna, till exempel Sydafrikas president Thabo Mbeki och Nigerias Umaru Yar'Adua, tros vara mycket mindre angelägna.

TT

Mer läsning

Annons