Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åttonde stämman slår rekord

Annons

En gång (andra året) var man tvungen att förlägga dragspelsstämman till Vallerås ordenshus eftersom det var översvämning i Västerdalälven och då det inte fanns möjlighet att ta sig fram till bystugan i Jägra. I år ser det ut att bli ett rejält rekord.

Minst ett 60-tal husvagnar har anmält sin ankomst och det är betydligt fler än förra året som var ett rekordår, berättar Dan Ingvarsson, en av många i arrangörsstaben.

- Den här dragspelsstämman har verkligen blivit mycket populär och det kommer spelmän inte bara från vårt land utan en hel del också från vårt grannland Norge, säger Dan Ingvarsson.

De ansvariga för stämman har redan dragit i gång förberedelserna för årets begivenhet. Redan på torsdagen den 29 maj räknar man med att många anländer och då blir det säkerligen också både buskspel och dans. Till årets middag kommer det också fler än någon gång tidigare.

- Förra året hade vi knappt hundra personer nu har redan mer än 120 anmält sig, säger Lillemor Ingvarsson som inte vill avslöja vilken maträtt det blir men vi kan i alla fall avslöja att det kommer att handla om "halstrad" mat.

Av besökarna är det minst ett 20-tal dragspelsklubbar och från de egna leden kommer också minst ett 20-tal spelmän.

Under fredagen och lördagen kommer det att bli uppspelningar och sedermera också dans och naturligtvis kommer det att spelas överallt i området kring Jägra bystuga, säger Ingvar Eriksson, som själv kommer att vara med och spela med sitt dragspel.

- Det kommer också att bli en och annan överraskning under de här dagarna. Det brukar det alltid bli, säger Dan Ingvarsson med glimten i ögat.

Eftersom man också köpt in mer mark kring bystugan har man nu möjlighet att ta emot betydligt fler husvagnar än tidigare och det finns gott om utrymnme.

- Jag är säker på att årets dragspelsstämma i Malung kommer att bli någonting alldeles extra säger Dan Ingvarsson.

Och en sak till. Det är gratis inträde till hela arrangemanget och förra året hade vi flera hundra besökare per dag.

- Jag tycker verkligen Malungsborna skall ta tillfället i akt och göra ett besök vid dragspelsstämman någon av dagarna säger Dan Ingvarsson.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons