Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åttonde säsongen med miniatyrmasugnen

Annons

Flatenbergs hytta med tillhörande anläggningar har på senare år utvecklats till ett besöksmål av stor dignitet och en pärla i raden av attraktioner inom ramen för EKO-museum Bergslagen.

1995 blev Flatenberg dessutom en levande hytta i ordets rätta bemärkelse när en första miniatyr hytta anlades på hyttbacken.

Malmen som används består av finkrossad briketterad järnmalm från Flogbergsgruvan. Sådan finns det nämligen fortfarande gott om trots att det är mycket länge sedan driften upphörde.

- Nu är vi inne på den åttonde säsongen, sade Oscarson och lade på ännu en skyffel träkol i kransen på den lilla ugnen som är av typen blästerugn. En gammal dammsugare med slangen placerad på utblåset fungerar som blåsbälg. Enkelt men mycket effektivt.

Efter cirka tre timmars eldande var temperaturen inne i hyttan tillräckligt hög för att malmen skulle börja smälta. Under eftermiddagen kunde dagens stycke järn plockas ut och förevisas för besökarna.

Sommarens tredje och sista smältning äger rum nästa månad.

- Då ska vi ha drevöl, berättade Oscarson vidare.

- Så hette den fest som bergsmännen ordnade när de hade tagit ut säsongens sista smälta ur masugnen. Då bjöd de jobbarna på öl och kanske några supar också.

De nutida drevölen äger emellertid rum under mycket städade former. Ingen ska förledas att tro att det blir ett fylleslag i Flatenberg i samband med säsongsavslutningen.

Nästa steg i vidareutvecklingen av Flatenbergs hytta blir iordningställandet av den gamla klensmedjan. Byggnaden är redan rustad liksom själva härd-en och skorstenen.

- Nu återstår att få i gång bälg-en och ställa hit städet. Det finns ett lämpligt nere på Norrbärke hembygdsgård.

Ann-Christine Treard på EKO-museums kansli i Grenanderska huset tjänstgör som värdinna och guide på Flatenberg under sommaren.

- Det är ju mycket som händer och visst är det konkurrens om besökarna. Men det är en hel del som kommer hit till Flatenberg. Förra gången hyttan var i gång kom det folk ända från Malmö. Jag upplever att intresset är stort.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons