Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ättling till urmakaren

Annons

Ett samtal med Göran Mickelsson är som en snöboll i rullning. En gång litet och oansenligt växer det sig större, vidare, hittar nya associationer och vinklingar. Aldrig står man utan samtalsämne.

Till tidigare tema tillförs nya rema, som filosofiläraren själv skulle säga, och säger. Tema är helt enkelt kunskap man har med sig sedan tidigare, medan rema är ny information som tillförs ett samtal.

Tidningens utsände kände exempelvis till att Mickelssons familjebostad Hagbo i Stjärnsund brann 1998, omskrivet i Södran den 21 december 1998. Till detta lägger nu Mickelsson att huset omsorgsfullt började byggas upp igen redan nästföljande år, och att han nu bebor ett snarlikt hus på samma plats.

Mickelsson glömmer dock aldrig hur det var när han fick reda på att huset brunnit ned:

- När mamma ringde mig dagen efter trodde jag inte det var sant. Det var väldigt ledsamt, jag trodde ju inte att jag skulle komma tillbaka till Stjärnsund mer när vårt hus där brunnit ned.

Framför allt var det synd att moderns morfars egentillverkade möbler brann upp, tycker Mickelsson. En enda blev kvar, en stol som stod i vedboden när det brann.

Görans far hade avlidit sex veckor innan branden, varför han slapp uppleva tragedin. Kort efteråt började dock huset byggas upp igen med försäkringspengar.

Och nu pendlar Mickelsson lite då och då mellan bostaden i Örgryte, Göteborg, och huset i Stjärnsund. Anledningen till att han bor i Göteborg är annars att han undervisar på gymnasiet i Borås, inte alltför långt från Göteborg.

Göran Mickelssons mor har bedrivit en hel del släktforskning. Hon har till exempel kommit fram till att hennes mormors morfar var ingen mindre än den kände urmakaren Carl Johan Trång, tillverkare av flera vackra Stjärnsundsur.

Vi går och beskådar dessa på Polhemsmuseet i Stjärnsund, och läser också intressanta historier om Trång i böcker som bevarats på museet. Således kan man läsa i en bok hur "C. J. Trångs död betydde ett avbrott i en 200-årig yrkestradition", eftersom Trång bevarat 1700-talsurmakarnas snillrika konstruktioner i sina klockor.

När Trång lämnade Stjärnsund och bruket 1846 för att som 42-åring flytta till Rörshyttan fick han goda vitsord. Han hade till exempel "vunnit den färdighet, som givit anledning till att rekommendera honom som en skicklig och rask smed, kunnig såväl uti grövre som finare handsmide".

Mickelsson är en man med åtskilliga intressen. Förutom intresset för släkten, som han delar med sin mor, älskar han att läsa, resa, gå i naturen med mera.

- Och språket är väldigt spännande, menar Mickelsson. Men skriv inte att jag sagt det, för då framstår jag väl som en gammal stofil, tillägger han med ett skratt.

Medbrottsligt fascinerad av språk och språkvård börjar tidningens utsände dock ingående diskutera detta tema med Mickelsson. Vi pratar om Fredrik Lindström och hans everything goes-attityd, i kontrast till Mickelssons någorlunda normativa inställning.

- Jag tycker att ungdomarna först ska lära sig behärska språket, sedan kan de uppfinna nya uttryck.

Och om särskrivning - hur en "brunhårig sjuksköterska" stundom kan bli en "brun hårig sjuk sköterska"!

Och på detta sätt fortsätter intervjun med Göran Mickelsson, nya infall och vinklingar, aldrig tråkigt. Inte undra på att han blivit en känd profil i Stjärnsund vid det här laget.

JOAKIM LINDBERG

Mer läsning

Annons