Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attityder och värderingar i Gylleprojekt

Annons

Gylle skola hoppas på pengar från regeringen för att arbeta med attityder och värderingar. Elever ska få pröva på massage och flickor lära sig självskydd. Projektet kallas "nu berör och försvarar vi varandra".

Staten har anslagit 2,5 miljoner kronor för att öka kunskapen om sexualisering av det offentliga rummet samt för att uppmuntra attitydförändringar och skapa opinion. Gylle skola vill vara med och ta del av dessa slantar.

Sammanlagt 80 ansökningar har kommit in till närings-departementet vid ansök-ningstidens utgång.

Skolan söker 48 000 kronor till projektet "nu berör och försvarar vi varandra". Målgrupp är i första hand årskurs åtta. Arbetet börjar med flickorna i en av klass-erna och fortsätter med pojk-arna i samma klass för att i ett senare skede omfatta alla åttor på skolan.

Flickorna, och senare pojkarna, ska få lära sig en vardagsform av massage för tillämpning i klassrummet. Detta ska bidra till att tona ned, och på sikt ta bort, nega-tiva känslor av främlingskap och spänningar i kroppen. Flickornas självkänsla ska också stärkas genom utbildning i självskydd. Samtal är också en viktig ingrediens i projektet.

- I grund och botten hand-lar det om attityder och värderingar. Det språkbruk man har, säger skolans rektor Stefan Forsmark.

Skolan jobbar redan i den här riktningen och har bland annat samtalsgrupper och spontanövningar i massage förekommer. Med ett stöd från staten kan arbetet fördjupas ytterligare. Bo Sundstedt, projektansvarig, tycker att det är bra att staten markerar hur viktigt det är att arbeta med sådana här frågor. Han hopp-as förstås på pengar:

- Vi fortsätter att jobba med det här hur det än går.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons