Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Attityden mot poliser har blivit annorlunda"

Annons

Matts Johansson väcktes strax efter klockan ett i söndags morse, av beskedet att en polis mördats i Hedemora. Han begav sig genast in till polishuset i Falun, där han tillsammans med några andra satte sig ner för att dra upp riktlinjer för den närmaste tiden. Både vad gäller utredningsarbetet och omhändertagandet av personalen, som förlorat en vän och kollega.

- Det har varit några hektiska dagar, men jag tycker att det har fungerat bra med omhändertagandet av personalen, säger Matts Johansson.

Polisens krisgrupp har kopplat in externt stöd och ska finnas till för dem som behöver bearbeta sina upplevelser. Det gäller både den personal som var först på brottsplatsen och de som stått Ulf Grape nära. I går höll kollegorna en gemensam minnesstund i polishuset i Falun.

Mordet inträffade när många poliser befann sig på semester, men att få ihop resurser till utredningen var inga problem. Många hörde av sig och bad att få komma in och jobba på sin semester.

- Vi har till och med fått säga nej när de blev för många, säger Matts Johansson.

Han har också fått erbjudanden om hjälp från andra polismyndigheter. Tidigt kopplades personal in från Gävle, Uppsala och Stockholm.

- Det har förstås också varit fråga om att avgöra om de som stod honom nära ska jobba med fallet, säger Matts Johansson.

De poliser som hör hemma i Hedemora och Avesta ska enligt samordningschef Anette Lindgren ha varit frånkopplade det regelrätta utredningsarbetet, och endast ha hjälpt till med praktiska detaljer.

Hur är känslan efter gripandet av 21-åringen?

- En stor lättnad. Våra medarbetare går naturligtivs och undrar vad som hänt. Och nu är en gripen som kanske kan ge åtminstone delar av det svaret.

Upplever du att samhällsklimatet i Dalarna blivit hårdare?

- Jag har bara varit här i tre år. Men i samhället i stort är det helt klart att det blivit hårdare. Attityden mot poliser har blivit annorlunda. Förr hade man en annan respekt för ordningsmakten.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons