Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attentat mot djurbutik

Annons

Ett 50-tal fiskar hade dött redan under onsdag förmiddag. Dessutom är flera av 30-talet bur- fåglar känsliga för bensinångor.

Enligt Rolf Orsén från Mora räddningtjänst verkar attentatet vara ett försök till att anlägga en brand i fastigheten, som även inrymmer familjerådgivningens lokaler.

- Det kan troligen rubriceras som försök till mordbrand. Allt tyder på att de som kastat in den besindränkta hökassen haft för avsikt att tända på fastigheten. Förmodligen har de blivit skrämda och gett sig av innan planerna sattes i verket.

Senare under dagen hittades ytterligare två sandpåsar i lokalen indränkta med bensin.

Polisen är ännu inte klar med sin tekniska undersökning. Provtagning pågår av den bensinliknande vätskan.

Djurägaren Sari Vesa har haft sin butik i tre år. I somras var det inbrott i lokalerna, som ligger vid Badstubacksbron. Då stals växelkassan.

För Sari är attentatet svårt och förstå.

- Jag har inga ovänner.

Hon tror inte heller att eventuella djuraktivister haft för avsikt att skada verksamheten.

Vid nattens försök till attentat hade förövarna slagit sönder rutan till entredörren och sedan tagit sig in genom den trasiga rutan.

Inne i lokalerna har en stor del av inventarierna slagits sönder på kontoret och bakom kassan. Ungefär 900 kronor har stulits i kontanter ur en växelkassa samt en sparbössa.

Det var personal i djurbutiken som på onsdagsmorgonen upptäckte att entréfönstret var sönderslaget. Djurbutikens ägare Sari Vesa kom till platsen och kände bensinlukten som spridit sig även till familjerådgivningens lokaler i tvåvåningshuset.

På grund av lukten stängde familjerådgivningen sin verksamhet under onsdagen. Samtidigt flyttades burfåglar, kaniner och andra djur över till rådgivningens lokaler.

- Det är inte uteslutet att även de övriga djuren tagit skada av bensinångorna. Hos de känsliga burfåglarna, bland annat lövsångare, ädelsångare och papegojor, kan det dröja en tid innan det märks ifall de tagit skada.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons