Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attentat inledde valdag i Nigeria

Annons

Ett attentat mot Nigerias valkommission i huvudstaden Abuja omintetgjordes i sista stund i morse innan de första vallokalerna började öppnas för president- och parlamentsvalet i Afrikas folkrikaste nation.

Om tankbilen nått målet skulle förödelsen ha blivit enorm, sade han. En sten var placerad på gaspedalen så att bilen fortsatte rulla utan förare.

För en vecka sedan hölls vålds- och fuskpräglade regionala val i Nigeria. Men dagens val gäller presidentposten och det federala parlamentet.

Vallokalerna öppnades klockan tio (elva svensk tid) i staden Katsina i norr, rapporterar Reuters. Samtidigt skulle de öppnas i storstaden Lagos och i Port Harcourt i oljedeltat. Men enligt folk på plats hade valförrättare och valsedlar ännu inte kommit fram till flera vallokaler i de två städerna.

I oljedeltat stormade rebeller ett kontor tillhörigt en kandidat från regeringspartiet.

Polis rapporterade att de planerat att mörda kandidaten.

Det var oklart hur stor del av de 65 miljoner valsedlar som blev färdiga i går kväll som hunnit distribueras till de 120|000 vallokalerna.

61,5 miljoner medborgare har rösträtt.

Dessa ska i dag välja en ny president efter Olusegun Obasanjo, som motvilligt avgår efter sina maximala åtta år, och ett nytt federalt parlament.

Men det finns många tecken på att statsledningens struntar i de demokratiska spelreglerna.

Vicepresidenten Atiku Abubakar kandiderar nu för ett oppositionsparti. Mot honom står Obasanjos man: Den okände guvernören Umaru Yar'Adua. Den tredje toppkandidaten är Muhammadu Buhari, en militär som mest gjort sig känd för att ha avsatt en folkvald president 1983.

Som en av världens största oljeproducenter sitter Nigeria på ofantliga rikedomar, som de flesta dock aldrig ser röken av. Orättvisorna har gett upphov till separatism.

Ett haveri för det politiska systemet i Nigeria kan få allvarliga ekonomiska och politiska återverkningar _ som Afrikas folkrikaste stat spelar Nigeria en betydelsefull roll för fredsbevarande och stabilitet på andra håll på kontinenten.

TT

Mer läsning

Annons