Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attackerades med traktor

Annons

Susanne Brännemo driver tillsammans med sin sambo en ridskola med islandshästar i byn Blecket utanför Rättvik. På lördagseftermiddagen var Susanne ute på ridutflykt tillsammans med elva barn i åldrarna 11 till 14 år. Med var även en assistent.

- Vi skulle till en sjö som heter Ljugan, som ligger cirka fem kilometer från ridskolan. Grusvägen som vi red på går genom både skog och åkermark. När vi kommit 1,5 kilometer passerade vi bonden som höll på att vända hö längst bort på sin åker, säger Susanne.

Bonden har i många år klagat på att ryttare och andra förstör grusvägen.

- Han har fått för sig att han äger vägen och att ingen annan får använda den. Men det är en allmän väg, jag har pratat med både polisen och länsstyrelsen. Dessutom är det den enda vägen ner till sjön på den här sidan, säger hon.

- Så fort han ser oss komma ridande vänder han traktorn mot oss och kör i full fart över åkern hängandes på tutan. Han kör upp på vägen och blockerar vägen för oss. Jag rider längst fram. Sedan far han ur traktorn, hytter med näven och skäller på mig att jag måste ha tillstånd för att rida på vägen.

Susanne lyckades nå sin sambo på mobilen och bad honom att komma fort. Då återvände mannen plötsligt till traktorn.

- Jag tror att han ska försvinna, men i stället lägger han i växeln och kör på min häst Simon som träffas i bröstet. Simon kastas till höger. Jag sitter fortfarande kvar, hur vet jag inte.

Panik uppstod och flickorna flydde in i skogen i riktning tillbaka mot ridskolan. Traktorn åkte efter. Mitt i allt tumultet anlände Susannes sambo i sin fyrhjuling. Han ställde sig mitt på vägen framför traktorn som stannade och så småningom började att backa.

- Så fort vi kom hem ringde jag polisen. Alla var hysteriska och grät. En liten tjej var i chock i flera timmar och låg bara och skakade, säger Susanne.

Hennes häst Simon är halt på ena bakbenet och är fortfarande spänd och stressad. En veterinär ska i dag undersöka honom.

Bonden har polisanmälts och är misstänkt för olaga hot och djurplågeri alternativt skadegörelse.

Tidningen har inte lyckats nå honom för en kommentar.

CHRISTIAN FERRERA

Mer läsning

Annons