Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åttaåring i liftolycka

Annons

Pojken tillhörde den grupp från Parkskolan i Vansbro som deltog i Vuc-elevernas skidskola.

Enligt Helena Pollack, lärare vid Vuc, så var skidskolan slut för dagen då olyckan inträffade och att det därefter var elevernas egna lärare som hade ansvaret för de fortsatta aktiviteterna.

- Det var dimmigt på toppen och redan på morgonen sade vi åt alla elever att de inte fick åka med liften ända upp till slutstationen, säger Helena Pollack.

Enligt uppgifter skulle pojken ha fastnat med liftbygeln i sin jacka och därför följt med över rampen men de uppgifterna stämmer inte enligt Tony Holgersson, anställd vid Hunflensanläggningen.

- När liften stannade åkte jag upp till toppen med skotern och hittade pojken liggande bakom rampen. Han berättade då att han ville försöka att åka med så långt som det gick, säger Tony.

Bakom rampen sitter den säkerhetslina som gör att liften stannar om någon åker för långt och liften fortsätter därefter ca 30-40 meter innan den vänder.

- Rampen är tvär på båda sidor så troligen föll han direkt han kommit över kanten, säger Tony Holgersson som även kunde konstatera att säkerhetsanordningarna fungerat och att spärren hade löst ut.

Pojken kördes ned till dalstationen med skoter och en lärarinna skjutsade honom därefter till vårdcentralen i Vansbro.

De lärare som tidningen varit i kontakt med menar att skolan inte kan lastas för det inträffade.

- Vi kan omöjligt hålla koll på alla elever och vi hade även förbjudit dem att åka ända upp till toppen, säger en av lärarna.

Stefan Rosenström, rektor för årskurs 1-6 i Vansbro, säger att det som hänt är mycket olyckligt.

- Jag vet inte vad som har brustit i rutinerna och Parkskolans skyddsombud har fått i uppdrag att undersöka vad som hänt. Jag tror inte att det är meningen att så här unga och oerfarna elever ska åka ensamma i liftarna. Naturligtvis har vi från skolan ansvaret för eleverna och vi måste se till att det här inte upprepas, säger han.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons