Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta riskerar att inte få sälja öl

Annons

Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, har testat hur noga butiker och bensinmackar är att kontrollera åldern på dem som köper öl. UNF lät en medlem som inte hade ålder inne gå runt och försöka köpa ett sexpack folköl klass II.

På en del ställen lyckades det och UNF polisanmälde försäljningsställena.

Socialtjänstens folkölsinspektör gick sedan till de anmälda ställena för att se vilka rutiner de hade för att förhindra att minderåriga kommer åt att köpa öl. Och det brast både här och där konstaterade inspektören.

Ansvariga butikschefer skyllde på den mänskliga faktorn och kom med en rad olika förklaringar. Alla lovade också att förbättra rutinerna på olika sätt.

Men det räcker inte, anser socialförvaltningen som ser mycket allvarligt på det som hänt. Nu vill man att att sex livsmedelsbutiker och två mackar ska tilldelas en varning av socialnämnden.

Det var bara två mackar som hade godtagbar ursäkt för det som skett ansåg förvaltningen. På den ena macken hade försäljaren kontrollerat åldern men bara sett på årtalet och inte på vilken månad den unge kunden var född.

På den andra macken hade man inlånad personal som inte kände till rutinerna.

Men alla de övriga ska ha sin varning ansåg socialnämnden.

- Det är viktigt att visa att vi menar allvar med tillsynen. Det här är en av de saker vi politiker kan göra mot det ökande missbruket bland unga, säger socialnämndens ordförande Ulrik Lindgren, kd.

Att få en varning är också ganska allvarligt för en butik. Om det händer ännu en gång att en för ung får köpa öl kan försäljningstillståndet dras in på ett år och det kan medföra stora inkomstförluster för den som drabbas.

De som nu varnats är Hemköp City, Hemköp Svalan och Hemköp Origo, ICA Supermarket, Rimi, Cityjouren på Slaggatan samt OK/Q8 på Sturegatan och Shell på Gruvgatan.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons