Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta presidentkandidater i Östtimor

Annons

Valmyndigheten i Östtimor har godkänt alla åtta föreslagna presidentkandidater till valet i april av Xanana Gusmaos efterträdare. Främst står José Ramos-Horta.

Det beskedet på lördagen kan inleda några oroliga dagar. Under tre dygn kan nu medborgarna anföra klagomål mot de åtta och hävda att de inte är värda att bli statsöverhuvud. Våldet ligger strax under ytan i Östtimor efter upproret för ett år sedan. Om en enda av de åtta hade avvisats, skulle det ovillkorligen ha lett till upplopp, menar iakttagare.

Östtimor bröt sig ur tvångsäktenskapet med Indonesien 1999 och blev med stöd från FN en självständig nation. Ledaren för befrielserörelsen Xanana Gusmao blev den förste presidenten och var länge en enande kraft.

Men nu har kritiken mot honom växt, och han drar sig tillbaka.

Bland kandidaterna finns Gusmaos ende motkandidat vid valet 2002, Francisco Xavier do Amaral som är veteran från befrielsekriget och deltog i grundandet av regeringspartiet Fretilin.

Där finns också Gusmaos nära allierade José Ramos-Horta liksom Fernando Lasama, avskydd av Fretilin och närstående den förrymde upprorsmakaren och majoren Alfredo Reinado.

De övriga är tämligen okända personer.

Östtimor är potentiellt rikt genom naturresurser och oljefyndigheter på havsbotten men befolkningen lever på en låg nivå. Om en långsam förbättring hade inregistrerats under de första åren av självständighet, bröts utvecklingen av oroligheterna för ett år sedan, där Alfredo Reinado spelade en egendomlig roll. Flytande ovilja mellan olika folkgrupper och en spricka mellan östra Östtimor och invånarna i västra delen av landet ledde till plundring, strider och till slut utländskt ingripande. I dag finns en fredsbevarande internationell styrka om 2 700 man, till större delen australisk, i landet.

De allra senaste veckorna har smärre incidenter förekommit, bland annat centrerade kring major Reinado. Iakttagare fruktar en utveckling mot våldsamheter under tiden fram till presidentvalet.

TT

Mer läsning

Annons