Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta jobb försvinner

Annons

Det är utvecklingsavdelningen för fluffmassa som kommer att föras över till Skutskär. Åtta personer har arbetat vid laboratoriet i Falun. Beslutet fattades i januari och i juni ska flytten vara verkställd.

Avdelningen flyttas till Skutskär för att forskningen ska hamna nära produktionen. I Skutskär finns Stora Ensos enda anläggning för tillverkning av fluffmassa. Varje år gör man 230 000 ton fluffmassa. Den används sedan exempelvis i blöjor.

Efter flytten kommer färre att arbeta på forskningsavdelningen. Fyra-fem personer tror Per Malmström, platschef vid Skutskärs bruk, att det kommer att behövas. Analyser ska i fortsättningen göras av dem som går skift och då minskar man med några tjänster.

- Vi vill integrera vår utveckling med produktionen och effektivisera, säger Per Malmström.

De anställda vid laboratoriet i Falun har fått erbjudande om att arbeta i Skutskär. De har alla tackat nej.

- Det är inte bara att flytta tio mil. Många har familj och hus. För individerna är det jobbigt, säger Nils-Erik Engström.

Någon ska börja studera, ett par har fått arbete utanför Stora Enso-koncernen, övriga går ut i arbetslöshet.

Engström säger att de uppsagda har erbjudits "hyfsade villkor" ekonomiskt sett.

Efter neddragningen kommer Stora Enso att ha cirka 100 personer vid sin forskningsavdelning norr om Gamla Herrgården i Falun. De arbetar vid två utvecklingsavdelningar, finpapper och bestruket journalpapper. Utöver det finns en miljögrupp med sju-åtta tjänster.

Forskningen om fluffmassa har formellt sett inte tillhört Falun, utan har varit en del av Skut-skärsbruket. Att den legat i Falun beror på att det har funnits personer med kunskaper om fibertyg och blöjtillverkning på platsen.

I början på 1990-talet var forskningen bra placerad i Falun ur geografisk synpunkt. Vid tidpunkten hade Stora två fabriker som tillverkade fluffmassa, Skutskär vid Östersjön och Skoghall i Värmland. Då låg Falun bra mitt emellan. Sedan dess har Stora Enso slutat tillverka fluffmassa i Skoghall och ur Skutskärs perspektiv är det numera inte en fördel att ha forskningen i Falun.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons