Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta inbrott i elaffär

Annons

Tre pojkar och en flicka har nu dömts vid Gävle tingsrätt för grov stöld efter ett inbrott i butiken på nyårsafton.

Ungdomarna som då var mellan 16 och 19 år gamla åkte från Gävle till Avesta för att tjäna pengar.

De hade kontakt med en ung hälare i Avesta. Tjuvarna slog sönder ett fönster med hjälp av ett armeringsjärn. De tog sig snabbt in i Mekkas lokaler som ligger nedanför Coop Forums parkering.

Pojkarna bar ut mobiltelefoner, mp3-spelare, cd-spelare, trådlösa telefoner och tv-apparater. Stöldgods värt sammanlagt 113 195 kronor kördes till huset där hälaren bor.

Flickan var inte delaktig i själva inbrottet. Hon hjälpte bara till att bära upp saker till hälarens lägenhet. Därför han hon nu dömts till villkorlig dom för häleri.

Eftersom det gick bra att få med sig så mycket återvände ungdomarna till butiken för att hämta mer.

Men där väntade polisen. Ungdomarna greps och förhördes. De släpptes sedan, men var hela tiden misstänkta för grov stöld.

Polisen kunde sedan inte få kontakt med en av pojkarna och därför blev utredningen försenad.

Hos polisen i Avesta finns flera minnesanteckningar om att patruller sett ungdomarna från Gävle i närheten av Mekka nattetid. Men det är bara för inbrottet på nyårsafton som det funnits tillräckligt med bevis för att kunna åtala ungdomarna.

- Vi har sett dem på stan och har deras bilnummer. Men vi måste kunna ta dem på bar gärning och det lyckades på nyårsafton, säger en polisman.

När tidningen frågar om ungdomarna från Gävle fortfarande är misstänkta för fler inbrott på Mekka får vi svaret:

- Inte omöjligt, men det finns inga bevis.

Hittills har Mekka drabbats av åtta inbrott. Senast i slutet av maj och ett i juli. Företaget har investerat i kraftiga inbrottsskydd, men tjuvarna hittar hela tiden nya vägar att ta sig in.

- Vi har haft åtta inbrott som kostat oss minst en halv miljon kronor, säger företagets ägare Stefan Nyström.

Dessutom har Dalarnas Försäkringsbolag fått betala ut pengar för stulna varor.

Flickan dömdes till villkorlig dom för häleri. De två yngsta pojkarna dömdes till vård inom socialtjänsten. Ynglingen som körde bilen fick villkorlig dom och dagsböter.

Alla fyra ska ömsesidigt betala 7 800 kronor i skadestånd till Mekka och nära 47 000 kronor till Dalarnas Försäkringsbolag.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons