Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta av tio väljer svenska skidbackar

Annons

Visst lockar både de norska fjällen och alperna, men hemma är ändå bäst. Förra året valde 84 procent av de svenska skidåkarna backar i landet.

-Det är en jättebra siffra, säger Hans Gerremo, vd för Svenska liftanläggningarnas organisation, SLAO.

Det är företaget Marknadsfakta som sammanställt statistik över den förra skidsäsongen. Av de 1,9 miljoner svenskar som åkte skidor utför, valde 84 procent någon av de svenska skidbackarna.

Sälenprofilen Hans Gerremo är mycket nöjd med siffrorna.

-Man kan aldrig räkna med att alla svenskar ska åka i Sverige, men i vilket fall så är det här en jättebra siffra. Svenska skidanläggningar håller hög internationell klass och har backar som passar alla oavsett ålder och nivå, säger han.

Förra säsongen var den bästa säsongen någonsin i de svenska fjällen. Bara liftkortsförsäljningen uppgick till nästan en miljard kronor.

Sälenfjällen med Lindvallen, Tandådalen-Hundfjället, Kläppen och Stöten hade med 32,5 procent, överlägset störst del av den svenska marknaden. Näst mest hade Åre-Edsåsdalen med drygt 17 procent.

Utöver 1,6 miljoner svenskar, fanns det givetvis en hel del gäster från utlandet. Bara från Norge och Danmark kom nästan 200000 gäster.

För den nuvarande skidsäsongen medförde snöbristen en trög start. Nu har det dock börjat röra sig i backarna och nio av tio svenska backar är öppna.

PER MOJANIS

Mer läsning

Annons