Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta års fängelse hotar kursledaren

Annons

I går avslutades den långa rättegången vid Falu tingsrätt mot den 50-årige man från södra Dalarna som åtalats för sammanlagt 16 fall av allvarliga sexualbrott mot tolv personer. Rättegången har hållits bakom stängda dörrar, av hänsyn till de fem unga flickor och åtta vuxna kvinnor som vittnat mot mannen som varit deras andlige ledare och lärare.

Flera av flickorna var unga barn när de överlämnades som patienter till mannen.

Åklagaren påstår att den nu 50-årige mannen allvarligt missbrukat barnens beroendeställning och att han otillbörligt utnyttjat deras hjälplösa tillstånd när han utnyttjat dem för att tillfredsställa honom sexuellt. Enligt åklagaren och polisens förundersökning har barn och vuxna kvinnor blivit sexuellt utnyttjade på olika platser i södra Dalarna, inom Falu kommun, i Spanien och i Argentina.

- Det handlar om sexuellt utnyttjande, sexuellt tvång, sexuellt ofredande och grovt sexuellt utnyttjande. Jag yrkar på maxstraffet som är åtta år i fängelse, sade kammaråklagare Ulf Edsfors.

Den åtalade mannens försvarare, advokat Tommy Lönnqvist förklarade att hans klient medger fysisk beröring som inte haft någon sexuell innebörd. Tingsrätten beslutade att 50-åringen ska bli kvar häkte i väntan på domen som kommer den 31 maj.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons