Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att strunta i lagar är direkt brottsligt

Annons

Öppet brev till Moras skolchef Jan-Eric Steen och alla andra som är intresserade av Moras barn och framtid.

Hej, Jan-Eric!

Du är ingen ond man. Efter att under åren ha diskuterat skola och barnomsorg med dig i skilda sammanhang är jag övertygad om detta. Jag har mött dig som förälder, lärare och ordförande i ett dagiskooperativ. Jag tror till och med att vi i grunden har en likartad syn på vad som är bra och dåligt för våra barn och ungdomar i kommunen. Ändå blir det så galet.

Jag unnar dig gärna att le och vara glad i Mora Tidning. Däremot blev jag väldigt ledsen och besviken när du i fredagens Mora Tidning (30 januari) stolt berättade att Mora är den kommun i Dalarna som har lägst kostnad per betygspoäng. Jag kan inte begripa varför man ska vara stolt över att Mora är den kommun i Dalarna som satsar minst pengar per elev. Det är faktiskt det som de siffrorna står för! Om jag vore skolchef skulle jag tycka att det vore högst pinsamt.

Jag tror inte att du vill ha större klasser i skolorna och att lärare sägs upp. Jag tror inte heller att du vill ha lärarlösa lektioner och mindre stöd åt elever som behöver det för att klara sin skolgång. Jag tror inte heller att du vill dra in på skollunchen och att du vill sänka temperaturen på skolorna så att eleverna tvingas arbeta lätt frusna. Jag tror inte heller att du tycker om att man tvingas bryta mot skollagen ute på skolorna. Ändå är det detta som liggande besparingskrav kommer att innebära.

Det är sant att ekonomin i vår kommun inte är den bästa. Det är också sant att de pengar som du har fått att dela ut till kommunens skolor inte räcker till för att behålla nuvarande organisation. Lika sant är att det finns pengar att skjuta till så att skolorna får de medel som behövs för att behålla den goda kvalitet som Moras skolor faktiskt har idag.

Jag tänker på den investeringsbudget som finns. Inget hindrar att vi väljer att investera i våra barn. Jag tänker också på det orimliga i att höja kommunalskatten med 85 öre och säga att de pengarna ska satsas på skola, vård och omsorg, samtidigt som budgeten till barn- och utbildningsnämnden sänks med ett antal miljoner kronor. Vart tog de nya skattepengarna vägen?

En förklaring till att det gått så här illa, Jan-Eric, är att dina uppdragsgivare har bakbundit dig. Innan jul fattade kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ett av de märkligaste beslut jag varit med om, nämligen att ekonomi ska gå före verksamhet. För skolans del innebär det att pengar är viktigare än barn. Vilka konsekvenser det kommer att få för framtiden vågar jag knappt tänka på. Att det på sikt kommer att bli dyrt för Mora kommun är uppenbart.

Avslutningsvis skulle jag vilja att du hälsar en sak till din chef, Lars Matsson-Frost, som är ytterst ansvarig för det som pågår. På Mora kommuns hemsida kan vem som få ställa frågor till kommunens politiker om sådant som är angeläget.

En upprörd sjundeklassare från Noretskolan utnyttjade denna möjlighet i vrede över kommunens sparplaner för skolan och skrev ett innehållsligt mycket bra inlägg, som vårt kommunalråd valde att inte besvara på grund av ett ovårdat språk. Att använda svordomar och andra fula ord i ett brev till någon är såväl oartigt som onödigt, att medvetet som makthavare strunta i lagar är direkt brottsligt.

MAGNUS STRÖMBERG

Mer läsning

Annons