Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Att klättra sitter i sen barnsben"

Annons

Den mest spektakulära och våghalsiga aktiviteten var utan tvekan bergsklättring.

Mitt emot Rällsjön, ett stenkast från stora riksvägen, samlades i går ett gäng våghalsiga men också lite spända elever från högstadiet i Bjursåsskolan för att klättra i berg.

De hänger 20 meter upp i luften i ett rep. Nedanför berget står lärarna Tim Guinane och Märtamarie Larsholm och styr klättringsselen som eleverna har på sig.

Båda lärarna är intresserade av bergsklättring och har prövat på svårare trapetser än berget i Rällsjön.

- Vi köpte klättergrejer till skolan för några år sedan, vi började i gympasalen, nu kör vi lite mer avancerade övningar, säger Tim Guinane.

- Klättra är någonting som sitter kvar från barnsben, det är både spännande och häftigt, varje muskel i kroppen får arbeta under själva klättringen. Det känns väldigt stimulerande, förklarar Märtamarie Larsholm.

Högstadieeleverna Li Haglund och Johanna Söderlund, 15, tvekade inte att klättra upp för berget.

- Det var första gången jag klättrade. Det var både häftigt och spännande, erkänner Li och Johanna, när dom på darriga ben väl kommit ner på marken.

- Det värsta var den stora lurviga spindeln som satt på bergsväggen, det var värre än själva klättringen, säger Li, som mycket väl kan tänka sig att ge sig ut på nya klättringäventyr.

- Friskvårdsveckan handlar inte bara om bergsklättring. Vi har många intressanta aktiviteter till elevernas förfogande, berättar idrottslärare Johanna Stern på Bjursåsskolan.

- Det här är andra året i rad som vi anordnar en hel friskvårdsvecka för högstadieelever. Även låg- och mellanstadiet får vara med på ett hörn, bland annat på friidrottstävlingen i Sågmyra.

I går var det dags för friidrottstävlingen för årskurs 4-6 på Sågmyra idrottsplats. Det är en prestigeladdad tävling kan ni tro.

Och vad sägs om uppladdningen?

- Vi cyklar från Bjursås till idrottsplatsen i Sågmyra, det är bra uppmjukning inför tävlingen, berättar Johanna Stern.

Men eleverna behöver inte bara ägna sig åt fysiska aktiviteter.

Vad sägs om cykelvård, att lära sig laga punktering, lära sig vägmärken, svampplockning, promenad, stavgång, boule.

Dessutom friidrott på Bjursåsskolan med roliga och lite annorlunda grenar, liksom den avslutande skoljoggen för både för elever.

Bad och bowling på Lugnet, ingår också i en vecka med frisksport i centrum.

Mer läsning

Annons