Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att bredda utanatt förlora djupet

Annons

Nu är det dagen efter, och valet är avgjort. Anders Wejryd, biskop i Växjö stift, står som segrare och ska ta över efter KG Hammar. Vi vill gratulera till nya jobbet, och uttrycka vår glädje över att en präst med rötterna i Västerås stift har blivit ärkebiskop!

Det brukar sägas att man bör vara mer förberedd på äktenskapet än på själva bröllopet. Nu är valet över, och vardagen i ett av Sveriges svåraste chefsjobb väntar den nye ärkebiskopen. Vi tror Anders Wejryd har många av de kvaliteter som krävs av en ärkebiskop i dag, och ser fram emot en spännande tid med honom som vår högste chef.

Svenska kyrkan är ett skepp som kräver sin navigatör. Dess organisation är komplicerad och tungrodd, och den håller sig dessutom med en besättning som inte i alla delar är överens om kursen. Kyrkan rymmer i dag många olika åsiktsinriktningar, och beslutet att välsigna samkönade par är ett exempel på en fråga som orsakar turbulens. Kyrkans roll i människors liv förändras också snabbt, där en av effekterna är ett fallande medlemstal som gör det allt svårare för många församlingar att bedriva sin verksamhet.

Det är tydligt att Svenska kyrkan befinner sig i en period av identitetssökande efter skilsmässan från staten för sex år sedan. Vad är då viktigast att den nye ärkebiskopen fokuserar sitt arbete på i denna omdaningens tid?

I vår mening är den viktigaste, och kanske också svåraste, uppgiften att hålla ihop och samla Svenska kyrkan bakom ett gemensamt mål. För att Svenska kyrkan ska kunna behålla sin roll som en relevant samhällsinstitution måste förnyare och traditionalister samsas i samma kyrkbänk. Ska vi kunna framstå som trovärdiga måste respekt, förståelse och sansad dialog prägla den interna diskussionen. Vi är en demokratisk folkkyrka och beslut fattade i den ordningen måste respekteras.

Samtidigt får inte kyrkans tusenåriga tradition helt skrotas i en allmän iver att modernisera. Att bredda utan att förlora djupet är en delikat balansgång för den nye chefen - något han rimligen har erfarenhet av som biskop i Växjö stift som, om något stift, kan kallas ett Svenska kyrkan i miniatyr.

En annan viktig framtidsfråga för Svenska kyrkan tycker vi är den internationella ekumeniken. På senare tid har Svenska kyrkan vållat debatt internationellt i sin strävan att skapa jämlikhet. Vi ska inte sticka under stol med att det försvårar kyrkans relation med systerkyrkor i hela världen. Samtidigt är internationellt samarbete oerhört viktigt för de kristna kyrkornas engagemang mot fattigdom och för rättvisa i världen. Anders Wejryd har stor internationell erfarenhet och vi tror han är den diplomat som behövs i ett läge där Svenska kyrkan internationellt vill vara en föregångare i debatten om homosexuellas roll i kyrkan, och samtidigt vill fördjupa och utveckla samarbetet.

Stora och viktiga frågor ligger alltså nu på Anders Wejryds bord. I Svenska kyrkan i Falun arbetar vi mycket med att låta kyrkan vara en mötesplats för alla, och som lyssnar på och respekterar människors tankar - även om de inte delar kyrkans tro. Kyrkan har i många hundra år varit talande. Nu måste vi lära oss att lyssna. Det vill vi skicka som hälsning till den nye ärkebiskopen.

TORE SKYTÉN, ANNICA ANDERBRANT, MATS HULANDER

Mer läsning

Annons