Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atommotvind för Blair i underhuset

Annons

Att vänta med beslutet om nya kärnvapen i Storbritannien vore "absurt", säger premiärminister Tony Blair.

I omröstningen på kvällen sade 409 av underhusledamöterna ja till 270-miljardersprojektet. Bara 161 röstade nej, men många av dem var Labourledamöter.

Hela dagens gick debattens vågor höga i underhuset i London, inför en väntad omröstning vid 20-tiden svensk tid.

Blairs plan går ut på att i ett första steg lägga 20 miljarder pund (drygt 270 miljarder kronor) på förberedelser till att ersätta Tridentsystemet. Trident består bland annat av fyra atomubåtar med kärnvapen ombord, varav minst en är på ständig patrull i världshaven.

Delar av oppositionen vill skjuta upp beslutet till 2014, men Blair argumenterar att Trident då riskerar att bli skrotfärdigt innan uppföljarna är klara.

Han betonar att detta beslut endast gäller "arbetet som måste börja nu, koncept- och designfasen", och antydde därför under debatten att det ju går att ångra sig senare under processen.

Med hjälp av Konservativa partiet ska Blair inte ha några problem att få igenom planen. Men han väntas få en rejäl näsbränna av kritiska ledamöter inom det egna Labourpartiet.

Den hittills största partirevolten under Blairs tio år vid makten kom i mars 2003, då 138 Labourledamöter röstade för en text som motsatte sig Irakinvasionen. Just nu har Labour 352 av underhusets 646 platser, men antalet som röstar emot Blair kan enligt enkäter i brittiska medier bli i klass med 2003.

Bland de kritiska finns Michael Meacher, tidigare Blairs egen miljöminister. Han sade i dagens debatt att de nya kärnvapnen är onödiga i en tid "när det inte finns någon atomfiende i sikte". Meacher hävdar också att eftersom det nya systemet måste skötas fram till 2050 kommer slutnotan snarare att landa på svindlande 70 miljarder pund. Det motsvarar 950 miljarder kronor, eller uppemot 16 000 kronor per nu levande man, kvinna och barn i Storbritannien.

TT

Mer läsning

Annons