Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atomkrig hotar i Asien

Annons

Kalla krigets terrorbalans gav stabilitet. Ett begränsat kärnvapenkrig med laddningar av "Hiroshimaklass" ansågs omöjligt. Båda sidor skulle fyra av tusentals väteladdningar mot varandra - och ömsesidigt förintas. Två ytterst stabila regimer - den ena i Kreml och den andra i Vita Huset - var fullständigt på det klara med att kärnvapenkriget var något som inte fick inträffa.

Mycket är annorlunda nu. USA och Ryssland framstår inte längre som globala antagonister. En nukleär duell dem emellan förefaller utomordentligt osannolik.

I stället ökar risken för "små atomkrig som går att vinna" mellan stater i tredje världen. Varken Indien eller Pakistan har särskilt stabila regimer. I båda länderna finns religiösa extremistriktningar, som kräver heligt krig mot motparten. Därtill finns risken att kärnvapen förr eller senare hamnar i händerna på terrorister. Usama bin Ladin skulle knappast ha tvekat om han fått den chansen.

För tillfället består största risken i att endera landet felbedömer motsidans avsikter och skickar iväg en missil för att inte hamna i efterhand.

Småstrider med konventionella vapen pågår redan mellan Indien och Pakistan. Indierna hotar att gå in i grannlandet för att förstöra "terroristbaser och träningsläger" som separatistgerillan i det omstridda Kashmir anses utgå ifrån. Den indiska regeringen talar om "krig mot terrorismen".

Mest troligt är att det militärt svagare Pakistan pressas till större restriktivitet mot gerillan, som slåss för att erövra Kashmir från Indien. Bush torde här sätta hård press på bundsförvanten, som först efter stor vånda allierade sig med USA mot terrorismen, vilket antagligen hade avgörande betydelse för de snabba framgångarna i kriget mot talibanerna.

Så här nära ett kärnvapenkrig har världen väl inte varit sedan Kubakrisen i början av 60-talet. Låt vara att det handlar om olika slags atomkrig. Den gången var domedagen nära.

Det verkligt otäcka är att somliga stater numera tycks se det begränsade atomkriget som ett tänkbart militärt alternativ.

Krig "som går att vinna" är alltid farligast.

Mer läsning

Annons