Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atlantis har landat

Annons

Den amerikanska rymdfärjan Atlantis, med sina sju astronauter, landade strax före klockan 22 svensk tid på fredagen vid Edwardsbasen i Kalifornien. Edwardbasen var andrahandsvalet, då dåligt väder än en gång förhindrade Atlantis att som planerat ta mark i Cape Canaveral i Florida.

Rymdfärjan skulle egentligen ha varit tillbaka på marken redan i går, men väderförhållandena i Florida tillät inte en landning. Låga moln ställde till problem för piloterna som måste se landningsbanan tidigt och tydligt, eftersom rymdfärjan närmar sig jorden i 20 gånger så hög hastighet som ett passagerarflygplan.

Förseningen var symptomatisk för hela expeditionen. Avfärden var ursprungligen planerad till mars, men en hagelstorm tvingade den amerikanska rymdflygstyrelsen NASA att reparera rymdfärjans bränsletank. När den väl kom iväg tre månader senare lossnade en del av akterpartiets värmesköld, vilket tvingade Atlantis att stanna ytterligare två dygn i rymden medan astronauterna reparerade skadan med kirurgiska häftklamrar.

Trots problemen uppnåddes målet med resan _ att förbereda den internationella rymdstationen ISS för en kommande tillbyggnad. Bland annat försågs ISS med två nya enorma solcellspaneler. Viss vaktavlösning genomfördes också. Sunnita Williams, som med sina 194 dagar är den kvinna som vistats längst i rymden, fick följa med hem.

Atlantis resa var den första av fyra som är planerade i år. Om allt går enligt NASA:s planer ska ISS sedan vara färdigbyggd. Rymdstationen är ett samarbetsprojekt mellan 16 länder och har hittills kostat svindlande 700 miljarder kronor.

TT

Mer läsning

Annons