Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtgärder långt borta

Annons

Ingen av huvudpunkterna berör några nya upptäckter; det som tas upp är sådant som sedan länge är känt. Redan 1999 gjorde för övrigt myndigheten en inspektion av arbetsplatsen.

Lokalerna och verksamheten försvåras huvudsakligen av fem aber:

3 Fukt- och luftproblemen i bibliotekskällaren.

3 Den dåliga ventilationen som ger olidliga värmeproblem, framförallt under värmebölja.

3 Bok- och möbelkånkandet till och från källaren via trappa, vilket ökar risken för belastningsskador och olycksfall.

3 Avsaknad av en åtgärds- och handlingsplan enligt synpunkter från företagshälsovården.

3 Otillräckliga avställningsytor vid dator- och kontorsarbetsplatserna.

Arbetet med att lösa problemen har förstås pågått och pågår fortfarande. En del åtgärder har också rättat till ett och annat, även om mycket kvarstår.

Bland annat har stationshuset nämnts som alternativ byggnad, vilket dock visade sig inte vara genomförbart.

Idéer har också lagts fram om att baka in biblioteket i det så kallade Mötesplats Malung-projektet, men om det ändå skulle bli av är det i en alltför avlägsen framtid för att ordna en alltmer akut situation.

I nuläget lutar det åt en lösning där befintliga lokaler byggs om; nu är det en fråga om hur. Där är det just nu upp till kommunen och hyresvärden, bostadsrättsföreningen Växlaren, att diskutera fram en bra modell. Arbetsmiljöverket gjorde sin inspektion den 9 juni och begärde i skrivelsen den 1 juli till Malungs kommun ett yttrande. Myndigheten överväger därefter ett föreläggande, då kommunen vid vite blir tvungen att åtgärda saken.

Stopptid för yttrandet var satt till den 9 augusti. Kommunen hade dock ingen chans att i semestertid skaka fram de begärda kommentarerna, utan begärde och beviljades anstånd till den15 september.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons