Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återvinningsstationer fulla

Annons

-Jag tycker ändå inte att det problemet är så stort. Men i några fall kan jag konstatera att tömningen av containrar inte har fungerat. Det gäller plåt- och plaståtervinningen och främst vid återvinningsstationen på brandstationsparkeringen i centrala Malung, som är en av de mest frekventerade, säger ingenjör Arne Jonsson med ansvar för återvinningen vid Malungs kommun.

Efter nyårshelgen har flera personer hört av sig till tidningen och klagat över att det varit skräpigt vid återvinningsstationen.

Ett par av containrarna var fulla redan före helgen. Innan det blev vardag igen hade många varit dit med sina sopor. Eftersom det redan var fullt i containrarna hamnade mycket skräp på marken och sedan gjorde fåglar, andra djur och vinden sitt så att soporna drogs ut.

Kommunen har ansvaret för att tömma glas och papperscontainrarna. Förpackningsinsamlingen ska sköta containrar för plåt och plastförpackningar, och oftast töms dessa efter påstötning från kommunens personal.

En förklaring till att tömningen av containrar inte alltid fungerar är att mängden sopor som ska återvinnas har ökat kraftigt sedan kommunen under hösten börjat införa nya hämtningsrutiner och samtidigt ökat informationen om sopsortering i hushållen.

Efter hand försöker man anpassa antalet containrar och tömningsintervaller till mängden sopor.

-Folk har blivit mycket mer medvetna och bättre på att sortera rätt. Jag tycker att de flesta verkar vara positiva till återvinningen. Förr åkte nog en hel del med i den egna sopsäcken, trots att vi ända sedan 1998 haft en lag om källsortering av hushållssopor, säger Arne Jonsson.

Hur ska man då göra om man möts av en full container när man ska lämna sina tomma förpackningar till återvinning?

-Egentligen är det inte tillåtet att ställa soporna på marken, det bästa är om man kan åka till någon annan återvinningsstation, säger Arne Jonsson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons