Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Återvinningscentralens personal tvingas bli poliser"

Annons

Från och med årsskiftet är det gratis för privatpersoner att lämna sitt avfall vid Bäckdalens återvinningscentral, något som Bäckdalens platsansvarige, Sol Jan Rytting, inte är positiv till.

- Det här innebär att personalen vid Bäckdalen kommer att få agera poliser för att skilja på vad som är privat eller inte. Nu ska alla vara med och dela på kostnaden via taxan, ett typiskt beslut i gammaldags socialdemokratisk anda, säger Sol Jan Rytting, märkbart irriterad över det nya systemet.

Kommunens chef för VA och renhållning, Jan Lundberg, är dock betydligt mer positiv till nyordningen.

- Förhoppningsvis slipper vi de olagliga småtippar, som vi ibland hittar i skogarna, om det är kostnadsfritt att lämna avfallet vid Bäckdalen, säger han.

Rytting ser ändå mest problem.

- Det dröjer inte förrän Sälenturisterna lärt sig att det är gratis att lämna sina sopor i Vansbro och jag är rädd för att många företagare kommer att försöka att utnyttja systemet genom att hävda att avfall som kommer från företaget, är privat.

Men är inte ändå det här ett mer rättvist system? Tidigare har ju alla varit hänvisade till personalens godtyckliga bedömning, där vissa fått betala, andra inte?

- Nej, bara avfall från det egna hushållet ska vara gratis. Jag vill inte vara med och betala kostnaden när Kalle Karlssons dödsbo ska tömmas, säger Sol Jan Rytting.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons