Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återvinning tog stopp

Annons

De två första stegen är byggda och klara för inkörning. Men det tredje steget påbörjades aldrig.

I maj fick kommunen veta att Biocon hade sålts till ett annat danskt företag som heter Krüger. Och Krüger vill inte ta på sig ansvaret för att bygga det tredje steget utan vill bli löst från det i kontraktet. Skälet var att företaget inte kunde garantera att tekniken skulle fungera som det var tänkt.

När det byggdes en fullskalig anläggning i Danmark fick man inte ut den beräknade mängden fosfor och den man fick fram var inte tillräckligt ren, berättar till förordnad gatudirektör Helen Lott.

Gatukontoret har en tid diskuterat problemen med Biocons gamle ägare, Krüger och ett svenskt laboratorium för att hitta en lösning. Enligt Helen Lott kommer en sådan sannolikt inte att bygga på Biocons koncept utan bli något helt annat.

Samtidigt pågår förhandlingar om att lösa ut Krüger från det tredje steget i kontraktet och få till en ekonomisk uppgörelse med Biocons gamle ägare.

- Det här borde innebära att det inte ska kosta oss någonting, säger Helen Lott.

Den nya tekniska lösning som man nu söker kan dock senare visa sig bli både dyrare att köpa och att driva. Om så blir fallet, uppger Helen Lott, ska kommunen försöka få mer pengar i bidrag från Naturvårdsverket.

Även själva byggnaderna och den styr- och reglerinstallation som gjorts i Främbyverket för den nya anläggningen visar sig bli dyrare än beräknat. Det handlar om ett par miljoner kronor till, men det är inte ovanligt att det blir så, anser Helen Lott.

- Man kommer ofta på ändringar och förbättringar under byggnationen och då blir det dyrare, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons