Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återträff för adoptivföräldrar

Annons

Elva barn, som alla kommer från samma provins i Kina, lever idag med svenska familjer.

De kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan. I helgen träffades de med sina familjer i Kyna utanför Borlänge och besökte bland annat Ornässtugan.

- Det är bra att familjerna håller kontakten, eftersom flickorna inte har några biologiska föräldrar att återknyta till. De har alla övergivits på grund av Kinas politik som bara tillåter familjer att skaffa ett barn. Dessutom är det olagligt att adoptera bort barn i Kina, säger Mona Sundell, som är den som tog initiativ till träffen.

- Vi vet inte mycket om barnens bakgrund och det känns som det finns ett släktskap mellan flickorna då de kommer från samma barnhem, säger Mona Sundell.

Och det är i synnerhet flickor som överges, eftersom pojkar är mer önskvärda.

Fredrik Sundell förklarar varför de valde att adoptera barn från Kina:

- Vi visste att ville ha barn från Asien. Kina är idag ett inarbetat land för adoption och vi visste att Kina var ett tryggt land att adoptera barn ifrån. Man vill inte vara någon slags testpilot, säger han.

För föräldrarna betyder återträffen också mycket.

- Vi befinner oss i samma situation. Vi pratar om barnens utveckling, en del av dem har börjat på förskola.

-Och det var en sådan stor händelse att åka till Kina. Vi var där i drygt två veckor och det gick som på räls att möta de kinesiska myndigheterna, säger Mona Sundell.

- Det har gått bra för flickorna och det är så kul att se, säger Mona Sundell.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons