Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återtar ansökan om friskola

Annons

Barn- och utbildningsnämndens (bun) ordförande Nils Carlsson (c) konstaterar att några nedläggningsbeslut inte är aktuella att fatta beträffande de fyra skolor som haft bilan över sig. Det har varit, förutom Siknäs, även Nusnäs, Vika och Selja-Långlets skolor.

Politikerna har insett att det inte fanns någon ekonomi att hämta hem genom att stänga de här byskolorna. I alla fall inte den här gången.

- Om elevunderlaget i byarna vore konstant skulle det underlätta vår planering oerhört, men vi har ju prognoser som visar annat, säger Nils Carlsson och tilllägger att vid nästa sammanträde med bun framläggs ett förslag hur de här frågorna ska hanteras i framtiden.

- Det är viktigt att man ser det hela mera långsiktigt, plus att föräldrarna i ett tidigt skede får vara med och tycka till.

När det gäller skolorna i Siknäs och Venjan vill Nils Carlsson gärna se ett framtida samarbete mellan de enheterna för att man ska få behålla en så bra skola som möjligt.

Som torde vara bekant har Söromsjöskolan ekonomisk förening hos Skolverket ansökt om att få starta friskola. Ansökan inlämnades i ett läge då kommunen aviserat att stänga Siknäs skola 2005. Nu kommer skolan att drivas minst ett läsår ytterligare i kommunens regi och därför har friskoleansökan återtagits.

Birgitta Haegermarck, handläggare vid Skolverket, berättar att om ansökan behandlats där nu hade det blivit avslag därför att sökanden saknar lokal. Kommunen ska ju driva skolan vidare.

- Vi kan inte heller ligga långa tider på en ansökan i avvaktan på att den blir aktuell för behandling. Därför får Söromsjöskolan återkomma i framtiden, var hennes besked.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons