Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återigen barn i Jobsbo och Gubbo skolor

Annons

Det var i januari 2001 som politikerna i Smedjebacken tog beslut om att skolorna i Gubbo och Jobsbo skulle stängas.

Under hösten 2000 var det uppe en rad olika förslag till vilka besparingar som barn- och utbildningsnämnden skulle kunna göra.

Bland annat var skolan i Björsjö, Vad, Röda Berga, och Stegelbacken på tapeten. Plötsligt svängde det om och Gubbo och Jobsbo skolor kom upp på dagordningen.

Protester och demonstrationer från föräldrar var inget som berörde och ändrade planerna. Beslutet drevs igenom och när sommarlovet började stängdes skolorna. Det fanns en förhoppning hos kommunpolitikerna att det skulle vara för gott.

Men så blev det inte. Föräldrarna i Jobsbo och Gubbo gick samman och beslutade att starta en friskola. Beslutet från Skolverket kom strax före jul och av olika anledningar blev det aldrig överklagat.

Budskapet från politikerna i bland annat barn- och utbildningsnämnden var att det var ingen idé att överklaga för det skulle inte bli någon friskola i alla fall, det fanns nämligen inga pengar till det i kommunen.

Under försommaren var det uppe på dagordningen att skolorna i Gubbo och Jobsbo skulle säljas till friskoleföreningen. Beslutet blev att sälja skolorna till ett pris på cirka 650 000 kronor, vilket motsvarar cirka tio procent av det bokförda värdet.

Sedan i våras har de mer påtagliga förberedelserna pågått och på måndagsmorgonen kunde det hela krönas med att det åter satt barn i skolbänkarna i Jobsbo och Gubbo.

Ända in i det sista har det varit oklart hur många elever som skulle välja att gå tillbaka eller börja i friskolan.

På måndagsmorgonen var det dock 30 elever i Jobsbo och 40 elever i Gubbo skola. Till det ska läggas ett 25-tal barn som går på fritids.

Följden av detta blir att kommunen ska betala cirka 4,5 miljoner kronor i skolpeng under det första läsåret och redan i år ska hälften av dessa pengar föras över till friskolan.

Just det faktum att det varit oklart hur många elever som skulle välja friskolan har gjort att många föräldrar och barn valt att avvakta in i det sista.

Rektorn Jan-Erik Lind poängterar att det finns en kapacitet att ta emot dubbelt så många elever i de två skolorna utan att det blir avkall på kvalitén.

- Vi har stora delar av lokalerna outnyttjade för dagen och det finns stora möjligheter.

Han vill gärna understryka att det inte blivit någon skolstart om det inte varit mycket engagerade människor som stått bakom bildandet av friskolan.

Vid söndagens årsmöte i föreningen valdes Esko Junttila till ordförande

- Många föräldrar har lagt ner ett enormt jobb.

Vid invigningen av skolorna var det traditionell bandklippning, kaffe, saft och bullar som stod på programmet.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons