Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åter till fäboden - trots risker för rovdjursattacker

Annons

Så sent som på tisdagen revs en tacka och ett lamm i Täktsbergs fäbodar, några få kilometer från Kruppa, vilket fick fäbodbrukaren där att ta hem sina kvarvarande djur till Dalbyn.

- Så vargen lär vara tillbaka hos oss så snart den har nosat upp att det åter finns djur i fäboden, befarar Olle Sjeldrup.

Det kan synas underligt att Olle och köttdjursägarna Kerstin Hansson och Lasse Eriksson buffrar djuren tillbaka till fäboden, trots risken för rovdjursangrepp.

- Vi har inga alternativ, jordbrukare är i dag helt beroende av olika former av stöd. Vi har sådant för att vi håller fäboden i hävd och vi hade Länsstyrelsens dispens för att ta hem djuren under två veckor. Sedan måste de tillbaka, annars förlorar vi betesstödet, säger Olle Sjeldrup

Förhoppningen var att vargen skulle lämna trakten, när djuren försvann från fäboden. Men den förhoppningen slog tydligen slint, även om det ännu inte är klarlagt om attacken i Täktsberg verkligen begicks av varg.

Det är inte bara människorna som tvekar inför återflytten till Kruppa, även djuren är ovilliga att återvända dit.

- Vi får köra dem, de vill absolut inte gå själva, förklarar Olle Sjeldrup.

Fäbodbrukarna har lovat att långsiktigt hålla fäboden i hävd och är besvikna över att de inte kan få hjälp kortsiktigt.

- Vi hänvisas till rovdjurssäkra stängsel och till vallhundar som står emot varg och elstängsel fungerar för björn, eftersom den jagar nattetid när vi har djuren på vallen. Men vargen jagar under dagtid, när djuren ska gå på skogsbete. För att skydda dem skulle vi behöva ha dem inhägnade hela tiden, vilket gör ju att hela avsikten med lösbete förfelas, säger Olle Sjeldrup.

Vallhundar till skydd mot rovdjur provas på några få ställen i Sverige. Vad är känt så finns endast en djurhållare i Värmland som använder sig av vallhundar vid skogsbete.

- Den kunskap vi har på området hämtas främst från USA och Östeuropa, och där används hundar främst i öppen mark. För att fungera i täckts terräng krävs att man har flera hundar och mindre grupper av djur, säger Linn Svensson vid Grimsö forskningsstation

- För mig står det klart att det är olösligt att ha tamboskap och rovdjur inom samma område, och jag blir besviken när myndigheterna vägrar att inse problemet, säger Olle Sjeldrup.

- När jag och andra djurhållare tröttnar på att mata rovdjuren, då kan de stå där med sina miljömål om det öppna landskapet.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons