Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åter på brottsplatsen

Annons

- Där parkerade väktarna bilen och här gick de in i banken. Där uppe sitter en övervakningskamera och på övervakningsfilmen vi ska se senare syns också hur en person kommer fram till dörren och ringer i en mobiltelefon.

Kammaråklagare P-G Persson var den som guidade lagman Lars-Erik Bergström, nämndemännen, försvarsadvokaterna och pressen genom bankens lokaler. Med fanns också de två rånade väktarna.

- Här är dörren in till det rum där väktarna höll på att fylla sedel-automaterna och som ni ser är märkena där man försökte slå sig in fortfarande kvar, fortsatte kammaråklagare Persson.

För att få en bättre bild av vad väktarna blivit utsatta för klämde drygt tio personer in sig i det lilla rummet och stängde dörren.

Kvar utanför stod de båda väktarna och bankdirektör Christer Lundgren.

- Jag går inte in! var den ena väktarens spontana reaktion.

- Hur får de plats där inne allihop? undrade den andra.

Båda fick dock gå in i det trånga utrymmet för att visa var de beordrades ner på golvet av rånarna.

Under hela besöket i och utanför banken satt en av de misstänkta rånarna i en bevakad bil på parkeringen.

- Min klient tycker inte att han behöver gå ur bilen. Han vill inte exponera sig för media och eftersom han inte varit inne i banken räcker det med att han ser dörren där han stod vakt, förklarar 27-åringens försvarsadvokat Göran Helmer.

Klockan slår åtta slag och som i ett trollslag är allt som vanligt i Leksand igen. Av beväpnade poliser och avspärrningar finns inte ett spår kvar.

- Det känns skönt att rätten fick se allt här på plats. Det är en lättnad nu när processen kommit så här långt, säger bankens vd Christer Lundgren när synen är över.

- Nöjd? Ja, vi ville visa det utsatta läget som väktarna hade i det lilla rummet och det tycker jag kom fram bra, konstaterar kammaråklagare Catharina Wikner.

- Det gick bra, men lite snopet kändes det kanske att den åtalade satt kvar i bilen hela tiden. Men polisen i Dalarna fick i alla fall en bra övning tillsammans med nationella insatsstyrkan, säger polisens insatschef Crister Nelefelt.

Rättegången fortsätter på onsdag nästa vecka.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons