Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtelplatserna utreds av polisen

Annons

Kommentarer till signaturen "Karin" angående "Björnhysteri i Prästbodarna", FK 28 januari

Jag har under hösten arbetat på Prästbodarna, och har under mitt arbete med djurbesättningen där uppmärksammat beteenden hos korna som jag aldrig tidigare mött hos några andra kor.

Att djuren under vistelsen på fäboden präglats av björnarnas närvaro råder ingen tvekan om. Runt fäboden finns flera åtelplatser som lockar björn. Till och med mellan fähusen finns tydliga spår som exempelvis sönderklösta stubbar och rikligt med björnspillning. Detta gör att djuren inte kan undgå kontakt med björnar, hur de än försöker.

Tyvärr är det så att björnarna är ett problem i Prästbodarna. Att de dessutom är farliga råder ingen tvekan om, eftersom människan nu också attackeras.

Åtlingen vid fäboden är föremål för utredning hos polismyndigheten.

Jag hoppas verkligen att åtlingen samt sådana beteendeförändrade individer i björnstammen i området, vilka förlorat sin skygghet mot människor och nu förknippar lukten av människor och deras husdjur med mat, försvinner.

Vargar kan visserligen också utgöra ett hot mot korna, men knappast mot en så stor besättning med många vuxna djur. Dessutom är korna i Prästbodarna inte som vilka kor som helst. Eftersom besättningen helt består av utrotningshotade lantrasdjur har de också en säregen flockkänsla där varje individ har sin egen speciella plats. Detta har varit en förutsättning för att få fram den fina stam av vuxna djur som nu finns.

Att djurhållningen på Prästbodarna sker öppet kan alla besökare på Prästbodarna vittna om. Här om någonstans kan man som besökare komma nära djuren och själv se att ditt påstående inte stämmer. Djuren är inte vanvårdade.

Anläggningen på fäboden består av en ren och fräsch ladugård, foderlador, getstall, stugor samt personalutrymmen med skithus. Den är väl värd ett besök.

Att offentligt i massmedia attackera djurägaren anonymt ser jag som fegt och osmakligt.

ANNE-MAJ CHRISTENSEN

Mer läsning

Annons