Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalet mot misstänkt 26-åring tas upp igen

Annons

Det här är nya uppgifter i rättegången mot den 46-åring från Falun och en 26-åring från Hofors som är misstänkta för flera fall av utpressning. Den nya informationen har gjort att 26-åringen, som har kopplingar till mc-gänget X-team, återigen är misstänkt för brott begångna tillsammans med Falubon. Åklagare Catharina Wikner beskriver innehållet i hotsamtalet:

- Vi är kriminella. Om du bara tänker på vad du säger behöver du inte vara orolig.

Den utpressningsdrabbade mannen fick samtalet från en okänd person ungefär tre veckor innan mannen som målsägande skulle berätta om de brott han utsatts för av de två åtalade.

Enligt åklagaren så gällde hotet också bara vad mannen kunde tänkas säga om den misstänkte 26-åringen. Den som stod bakom hotet hade inga synpunkter på vad mannen skulle berätta om 46-åringen.

I beslagtagna brev som skickats till 26-åringen under häktningstiden har åklagaren sett ytterliggare bevis för att 26-åringen har kopplingar till organiserad brottslighet. Vilka kopplingar som finns mellan 26-åringen och den som ringt hotsamtalen är oklart. Enligt vice chefsåklagare Catharina Wikner har den hotade mannen under förhör gjort vissa antydningar om hoten. De nya uppgifterna är så trovärdiga att de förändrar bilden av 26-åringens roll i utpressningshärvan.

- Så här konkreta uppgifter har vi inte haft tidigare, säger Catharina Wikner.

Wikner har därför valt att återigen ta upp de åtalspunkter mot 26-åringen som hon tidigare lagt ner i brist på bevis. Detta sedan ingen av de personer dom hörts i rätten kunde peka ut 26-åringen som delaktig i brotten.

Brotten det handlar om är försök till grov utpressning och grov misshandel som skett i samband med utpressningsförsöket och enligt åtalet var 46-åringen den som beordrat misshandeln. Delar av rättegången kommer nu att göras om och nya förhör ska hållas.

Det var tidigare planerat att förhandlingarna skulle avslutats under tisdagen, nu fortsätter i stället förhandlingarna den 13 april.

Under fredagen hölls slutplädering i den del av åtalet mot 26-åringen som då var aktuellt. Det handlade om ett fall av försök till grov utpressning i Sandviken där rätten fann att 26-åringen på sannolika skäl var misstänkt för brottet och att mannen skulle sitta häktad i väntan på dom.

Rättegången har hållits under hård bevakning i polishuset i Falun. Detta sedan det funnits misstankar om att utpressningen skett som en del i organiserad brottslighet inom mc-gänget X-team.

Mer läsning

Annons