Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för smuggling

Annons

Det var i augusti som en tullare vid Lernacken blev misstänksam mot tre män i en skåpbil. De uppträdde lite spänt.

När tullaren frågade om de hade något att deklarera svarade chauffören att de köpt bildelar. När han ombads att öppna bakdörrarna berättade han att man "köpt lite öl också".

Tullaren hittade en bildel, en baklucka till en personbil, resten var öl, vin, sprit och alkoläsk.

Reglerna om hur mycket man får ta in är lite oklara. Grundregeln är att man får ta med sig alkoholdrycker för eget bruk.

Det går att ta in rätt mycket om man har någon god anledning, till exempel ett bröllop eller annan privat fest.

- I det här fallet påstår jag att de tre personerna gjort sig skyldiga till smuggling. Det rör sig om avsevärda mängder och de inblandade har ingen rimlig förklaring till den stora mängden. De har till och med olika förklaringar till att de förde in så pass mycket alkohol, förklarar kammaråklagare David Ludvigsson.

En av förklaringarna som förekommer i förundersökningsprotokollet är att dryckerna skulle användas vid en större fest.

När förhörsledaren frågade om det ändå inte var väl mycket öl till en fest kom svaret att det ju gick att ordna fler fester.

En annan knepig fråga som en av de misstänkta fick var varför man åker och handlar öl när polisen hittat 40 plattor öl i hemmet vid en husrannsakan.

Den sammanlagda mängden alkoholhaltiga drycker som beslagtogs var 1644 liter starköl, 32,2 liter sprit, 15,7 liter alkoläsk och 12 liter vin.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons