Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för skattebrott

Annons

Dahlbäcks transporter gick i konkurs i augusti förra året. Men redan i december år 2000 drog skattemyndigheterna in företagets F-skattsedel på grund av bristande redovisning.

Trots det har man fortsatt att uppge att man har F-skatt på åtskilliga fakturor under tiden mellan den 1 januari och den 5 juni förra året. Det är de två åtalade som skrivit under fakturorna, som uppgår till sammanlagt 8,5 miljoner kronor.

F-skattsedeln är ett bevis på att man är betrodd att själv betala in moms och skatter. Har man ingen ska uppdragsgivaren sköta skatteinbetalningar och kontrolluppgiftsredovisningar.

I det här fallet är det Posten som skulle ha gjort det, om Dahlbäcks talat om att man inte längre hade F-skatt.

Som det var nu har enligt åklagaren Dahlbäcks själv betalat in skatten, med viss fördröjning, vilket inneburit att man i praktiken fått en kredit. Man har inte undanhållit några pengar från skattemyndigheterna.

- Det här är ekobrottens snatteriärenden, men det är naturligtvis kriminellt, säger åklagare Mikael Hammarstrand.

Åkeriets ägare ska även ha försökt påverka sin medåtalades vittnesmål. Vid ett förhör ska han ha sagt till henne att hon inte skulle erkänna någonting. Det ska en anställd vid skattemyndigheten, som närvarade vid förhöret vittna om.

Revisorn ska också förhöras med anledning av att han överhuvudtaget inte informerats att F-skattsedeln var indragen.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons