Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för nätbedrägerier

Annons

Kvinnan som är strax över 20 år gammal och bosatt i södra Dalarna åtalas vid falu tingsrätt för sju fall av bedrägeri respektive försök till bedrägeri. Hon förnekar brott.

Förra våren försökte kvinnan att sälja hästar och det var då Therése Disenhed avvärjde bedrägeriförsöket.

- Jag letade häst på nätet till min då tioåriga dotter. Jag hittade en annons med många bilder på hästar och jag tog kontakt, berättar Therése Disenhed som efter en del korrespondens med annonsören blev orolig över att något var fel.

- Jag bad att få se köpekontraktet och det visade sig att hon var för ung för att ha kunnat hinna med allt hon sa att hon hade gjort. Hon skrev som en 40-åring, fortsätter Therése som började kontrollera fakta.

Någon frakt av hästen var inte bokad från Island, inte heller någon veterinärbesiktning. Kvinnans person- och kontonummer kontrollerades via skatteverket och banken.

- Man måste kontrollera varenda uppgift och med internet får man enkelt tillgång till information, säger Therése Disenhed.

Sammantaget var det för många små fel i kvinnans uppgifter och Therése Disenhed vände sig till polisen som fortsatte utredningen som nu lett till åtal.

Genom att använda olika alias, bland annat Louise Gibson och Jan Persson, ska kvinnan ha försökt sälja prylar och djur på populära annonssajter på nätet.

Det första bedrägeriet inträffade i september 2005 då kvinnan fick 1000 kronor som handpenning på en hundvalp.

Sedan har hon sålt hästutrustning, dalahästar och biljetter till Göteborg Horse show utan att leverera.

I ett annat försök till bedrägeri handlade det om försäljning av tre stycken islandshästar.

I de fall där köpare har betalat pengar i förskott har kvinnan fått mellan 300 och upp till 3000 kronor insatta på sitt konto.

Kvinnans dator har genomsökts och spår av korrespondens med de bedragna har hittats.

Annan bevisning är kontoutdrag, avtal om handpenning och köp samt foton på hästar som hittats hos kvinnan.

KÄLLA: KONSUMENTVERKET KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons