Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för bedrägerier

Annons

Men inte heller tingsrätten föreföll finna oskulden vara ställd bortom tvivel, för han och tre av de andra åtalade ska enligt rättens beslut förbli i häkte i väntan på dom om två veckor.

Den femte åtalade släpptes ur häktet. Han har familj och bostad i Horndal i södra Dalarna, och väntar på att få ett beslut om avvisning från Sverige prövat av utlänningsnämnden.

Mannen, som är i 40-årsåldern, har under hela utredningen och rättegången hävdat att han är oskyldig, och att han inte haft någonting att göra med de bankomatkortsbedrägerier som han och de övriga fyra männen stod åtalade för.

De andra fyra männen, samtliga från ett östeuropeiskt land, kom till Sverige som turister i början av hösten.

De har bott i ett litet rum hos 40-åringen, och det var i det rummet som polisen, sedan de fyra gripits i färd med att aptera kortläsare och kamera på en bankomat vid Coop Forum i Enköping den 4 december förra året, fann bland annat en dator med program som tillsammans med den i Enköpings beslagtagna utrustningen blev komplett för att göra kortbedrägerier med.

Under hösten startade Föreningssparbanken en intern utredning av misstänkta kortbedrägerier i södra Dalarna, Gävleborgs län och Västmanland.

När sedan polisen i Avesta fick tips om en pågående skimning av en bankomat i Skogsbo den 2 december, ledde det till gripandet av de fyra i Enköping två dagar senare.

40-åringen greps i sin bostad i Horndal samma dag och har liksom de övriga suttit häktad sedan den 5 december.

Han har förklarat förekomsten av hans fingeravtryck på bankomaten i Enköping med att han passerat den och tagit ut pengar vid ett tidigare tillfälle, och att han skickade ett varnings-sms till en av de då redan gripna inneboende sedan polisen kommit, med att han inte ville ha dit honom om grannarna klagat på att det varit oväsen i lägenheten.

Av de övriga fyra har en erkänt att han deltagit i kontokortsbedrägerierna, men inte pekat ut någon annan.

En har erkänt att han varit med vid några tillfällen, en att han var med i Enköping, men det var enda gången, och den tredje förnekar inblandning även i Enköping., han var bara chaufför.

LOTTA LILLE

Mer läsning

Annons