Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalade läraren friades

Annons

Åtalet gäller två händelser som utspelades under hösten 2005.

Den ena händelsen inträffade under en lektion då eleverna strax innan haft gymnastik. Den knappa tid de haft till att duscha och förflytta sig till lektionssalen ledde till allmän stress, och läraren hade svårt att få ordning på eleverna. Efter att läraren vid två tillfällen sagt till eleven att vara lugn, utan att detta respekterades, utdelades ett slag med öppen hand mot låret. Eleven fick ont och började gråta.

Den andra incidenten inträffade även den under hösten 2005 då läraren ska ha tagit en tag runt elevens nacke för att lugna denne i en stökig situation. Eleven har i det fallet inte kunnat lämna några uppgifter om taget runt nacken framkallat smärta.

För den kränkning som dessa två händelser inneburit för eleven yrkade åklagaren på ett skadestånd till eleven på 7 000 kronor.

Rätten fick under huvudförhandlingen ta del av de videoinspelade förhör som hölls med eleven och en klasskamrat.

Rätten anser det klarlagt att läraren uppsåtligen utdelat ett slag mot eleven men väljer ändå att ogilla åtalet med hänvisning till en tidigare dom i högsta domstolen. Där framgår att en lärare vid utövningen av sin tillsynsplikt inte kan vara avskuren från varje möjlighet till kroppsligt ingrepp mot en elev och att lindigare förfaringssätt, som i och för sig kan betecknas som våld, ibland kan anses vara motiverat. Tingrätten menar därför att åtalet på den punkten, liksom i punkten om nackgreppet, ska ogillas.

Rättens ordförande och en nämndeman var av en annan mening och i en bilaga till domen skriver de att även om eleven inte åtlydde lärarens uppmaningar, kan läraren inte undgå ansvar för ringa misshandel.

"För detta brott ska (lärarens namn) enligt vår bedömning dömas till 30 dagsböter".

Majoriteten av tingsrättens ledamöter var av en annan åsikt och friade läraren.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons