Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalade för vapenbrott tros ha planerat hämnd

Annons

I går åtalades de fyra männen, två 23-åringar, en 19-åring och en 20-åring, för grovt vapenbrott och förberedelse till grov misshandel.

Fredagen den 1 oktober i år väckte de polisens intresse när de stod på Nybroparkeringen i Falun. En polisman som kontrollerade dem såg ett svärd sticka upp ur en väska i bilen.

Efter beslut av åklagare gjordes en husrannsakan i den hyrda bilen, som visade sig vara fullastad med vapen och annan utrustning som kan tänkas användas vid våldsbrott.

Deras packning bestod av en pistol med tillhörande ammunition, en replika av en pistol, två svärd, ett knogjärn, ett stolsben, ett par handklovar, en fällkniv, fyra par handskar, en rulle eltejp, en rulle silvertejp och en syl.

Den 23-årige före detta Falubon har i förhör sagt att allt som fanns i bilen är hans. Han åkte till Falun från Göteborg för att hälsa på gamla kompisar, och tog med sig sin bror och två vänner på resan. Samtliga har bekanta i Falun.

23-åringen var en av de gärningsmän som i november 1999 tände eld på Järlindskiosken. Samma månad satte han även eld på kiosken vid järnvägsstationen i Falun.

Han fanns även med i utredningen kring diskoteksbranden i Göteborg. Han vittnade under rättegången och kände dem som dömdes för brottet.

Det gjorde även den andra 23-åringen, som i förhör säger att han alltid är beväpnad efter att de dömda för diskoteksbranden kommit ut, eftersom han känner sig hotad av dem.

Han säger att ett av svärden tillhör honom, liksom knogjärnet och fällkniven. Han förstår inte varför 23-åringen som tidigare bott i Falun säger att allt som fanns i bilen var hans.

Eftersom de åtalade kände Joe Niyomwat har polisen väckt misstankar om att de hade planer på att hämnas för mordet som ska ha ägt rum i Bandidos X-teams lokal i Hosjö tidigare i år.

19-åringen säger att han aldrig skulle hämnas i någon annans ställe, än mindre ge sig på en medlem av ett mc-gäng.

- Det är en världsorganisation, inte två-tre grabbar, säger han i polisförhör.

De åtalade har andra förklaringar till de fynd som gjordes i bilen. Bland annat säger de att handskarna inhandlades för att det kunde vara kallt i Falun. Tejpen skulle man ha om någonting gick sönder, till exempel bilen de färdades i.

Mer läsning

Annons