Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalade för grov våldtäkt

Annons

Kammaråklagare Margareta Brolin väljer att väcka åtal för grov våldtäkt, eftersom hon anser att de misstänkta har visat särskild hänsynslöshet och råhet.

- Misstankarna har stärkts under resans gång, säger Margareta Brolin.

De bilder som togs med en digitalkamera utgör en viktig del av bevisningen, och ska enligt Brolin tydligt visa vad som har skett.

Hon bedömer till och med bevisningen som så pass stark, att hon inte väntar in provsvar från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL), innan hon väcker åtal.

- Det är bra att häktningen inte drar ut på tiden, eftersom den ene av de åtalade är under 18 år, säger Brolin.

Det var natten till den 20 juli som fyra tonårspojkar greps, misstänkta för att ha våldtagit en 16-årig flicka. Våldtäkten ska ha ägt rum vid 23-tiden på kvällen, i en gångtunnel under Allfarvägen i stadsdelen Bullermyren.

Flickan hade innan dess varit på en fest tillsammans med ynglingarna. Flickan bor inte i Borlänge, och hade under kvällen ringt sin mamma för att få skjuts hem. Det var när hon gick till platsen där hon skulle bli hämtad, som ynglingarna hann i kapp henne och slog följe fram till gångtunneln, där våldtäkten ska ha ägt rum.

Vittnen till händelsen såg fotoblixtar, och i samband med gripandet beslagtogs också en digitalkamera.

De bägge åtalade ynglingarna sitter fortfarande häktade i väntan på rättegången.

18-åringen åtalas även för två fall av narkotikabrott, som han erkänner, och två fall av misshandel, som han förnekar.

Enligt åklagaren har 18-åringen vid två tillfällen i januari i år misshandlat en kvinna i hennes bostad med sparkar och slag. Denna kvinna är dock inte densamma som utsattes för våldtäkten.

De andra två ynglingar som misstänktes för inblandning i våldtäkten är nu avförda från utredningen.

Grov våldtäkt ger normalt fängelse i mellan fyra och tio år. Om de misstänkta fälls för grov våldtäkt kommer dock deras låga ålder att vägas in i domslutet.

Rättegången ska äga rum den 10-11 augusti.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons