Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad för mordförsök

Annons

21-åringen som misstänks för mordförsöket ingår i ett kriminellt nätverk som består av cirka trettio personer i Borlänge.

Personer inom nätverket har det senaste året stått för flera av de grova brott som ägt rum i Borlänge. Själv är 21-åringen bara dömd för stöld och fortkörning.

I Borlänge finns flera kriminella nätverk i olika åldrar och sammansättningar. 21-åringen tillhör ett av de mer brottsaktiva, som polisen haft ögonen på i flera år. De har inget att göra med det gäng som gjorde sig rikskänt i mitten av 90-talet, utan de är snarare motståndare till arvtagarna till dessa.

Bråket dem emellan kan vara en kuliss bakom skottdramat på Stella Blu. De olika nätverken konkurrerar om brottsmarknaden i Borlänge och det finns även personliga meningsskiljaktigheter.

I utredningen om Stella Blu-skottet finns ett avlyssnat telefonsamtal där en kamrat till 21-åringen pratar om att händelsen skulle kunna utlösa en kedja av hämnduppgörelser.

De flesta är i 20-årsåldern och många, men långt ifrån alla, i 21-åringens nätverk bor eller har sina rötter i Kvarnsveden.

Någon kvalificerad - om man menar välplanerad - brottslighet är det i allmänhet inte frågan om. De sysslar mest med mindre narkotikabrott, hot, misshandel samt rån och stölder.

Men det finns också exempel på tillfällen när det går helt överstyr. Under 2001 och 2002 har Borlänge fått bevittna en rad grova våldsbrott.

Personer i nätverket har varit inblandade i flera av de som

klarats upp. Det senaste är naturligtvis skottdramat på Stella Blu. Det är det första våldsbrott den misstänkte 21-åringen ställs inför rätta för.

En annan händelse personer i nätverket var inblandade i är skottdramat på nyårsnatten 2001 då en 24-åring sköts till döds.

Ett antal personer misshandlade tidigare på kvällen den 17-åriga yngling som sedan kom att avlossa det dödande skottet. En av de andra i gruppen skottskadades allvarligt.

En av dem som misshandlade den morddömde 17-åringen är bror till den häktade 21-åringen och var också en av de som dömdes till fängelse för rånet mot trivselbingon. Ett par månader innan rånet kom han hem från ett behandlingshem.

Vapen är vanligt förekommande i dessa kretsar. Det kan vara en farlig leksak.

Den 21-åring som själv skottskadades allvarligt under nyårsnatten sköt under en fest förra sommaren en kompis i ansiktet med en pistol av misstag. Han dömdes för grovt vållande till kroppsskada och vapenbrott.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons