Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad för en lögn

Annons

Den 31-årige mannen har tidigare dömts för flera fall av misshandel av sin fru. I vintras ställdes han inför rätta igen, åtalad för att ha hotat och misshandlat henne.

Misshandeln skulle ha skett på annandag jul förra året, men kvinnan polisanmälde inte händelsen förrän den 20 januari 2002.

Hon berättade att mannen gett sig på henne med hårda knytnävsslag mot ansiktet och kroppen. Skadorna verifierades med rättsintyg och fotografier.

När kvinnan sa till sin man att hon skulle polisanmäla skulle han ha svarat: "Jag ska med stolthet sitta av straffet, när jag kommer ut kommer jag att döda dig".

Mannen häktades och åtalades för misshandel och övergrepp i rättssak.

Rättegång hölls i februari. Den 27-åriga kvinnan vidhöll hela tiden sina uppgifter och yrkade på 17 000 kronor i skadestånd för sveda, värk och kränkning. Mannen förnekade brott.

Efter avslutad huvudförhandling blev han kvar i häktet i väntan på att dom skulle meddelas.

Men två dagar innan domen skulle falla ringde den 27-åriga kvinnan till åklagaren - och tog tillbaka allt hon anklagat sin man för.

Kvinnan kallades in till polisstationen för förhör samma dag. Hon sa att hon hade varit ute på krogen på juldagskvällen och ramlat och slagit i huvudet. Hon var rädd att hon hade fått en hjärnskakning, och det var därför hon hade bett om en läkarundersökning.

Hon hävdade nu att hon hittat på misshandelshistorien för att hon var svartsjuk.

- Jag trodde att ord skulle stå mot ord så att det inte skulle bli något av det, säger hon i polisförhöret.

Falsk tillvitelse innebär att falskt ha anklagat en annan person för brott. Straffskalan för brottet är fängelse i upp till två år. I ringa fall ger det böter eller fängelse i upp till sex månader.

Skälen till att en misshandlad kvinna tar tillbaka sin polisanmälan kan vara många och situationen komplicerad.

Men falsk tillvitelse är ett brott som man generellt sett ser med allvar på.

- Det handlar om att man ska ha förtroende för rättsväsendet, säger tingsfiskal Magnus Hjort på Falu tingsrätt..

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons