Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal klart mot plastikkirurgen

Annons

I dag lämnas åtalet in mot plastikkirurgen i Malmö, som misstänks för sexövergrepp mot en patient. Den 53-årige mannen åtalas för grov våldtäkt och framkallande av fara för annan. Kirurgen nekar till brott.

Han medger att hans klient misstänks för ett mycket allvarligt brott, där det finns teknisk bevisning.

Enligt åtalet ska läkaren ha utnyttjat den 24-åriga kvinnan i samband med att hon behandlades på mannens klinik i Malmö den 3 maj.

Sedan misstankarna blev kända har flera patienter och anställda på kliniken hört av sig och anmält läkaren för övergrepp under de fem senaste åren. I måndags lade kammaråklagare Bo Albrektsson ned utredningarna av de fem fallen, men det beslutet ändrades på torsdagen sedan bland andra Malmöpolisen begärt överprövning. En annan åklagare kommer nu att få arbeta vidare med de utredningarna, medan rättegången om våldtäkten inleds i Malmö tingsrätt på torsdag.

Mikael Nilsson säger till TT att den situation som uppstått är speciell. I och med att polisen gick emot åklagarens beslut om nedläggning är det tveksamt om samma utredare hos polisen kan jobba vidare med fallen. Eventuellt kan deras objektivitet ifrågasättas, menar Nilsson.

Åklagaren skriver i sitt åtal att läkaren i samband med behandlingen den 3 maj i år av den nu 24-åriga kvinnan har försatt henne i ett hjälplöst tillstånd genom att spruta in narkosmedel i hennes kropp.

Åtalspunkten "framkallande av fara" gäller ett annat tillfälle, under 2003. I samband med ett kirurgiskt ingrepp försatte läkaren enligt åklagaren kvinnan i livsfara genom att ge henne narkosmedel som kan orsaka andnings- och hjärtstillestånd utan att föreskriven säkerhetsutrustning fanns att tillgå.

TT

Mer läsning

Annons