Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal i Björsjömordet väcks nästa torsdag

Annons

44-åringen misstänks för att ha mördat och sedermera bränt upp kroppen av den 28-åriga trebarnsmamman Solveig Kallio, Kopparberg, på en skogsväg mellan Smedjebacken och Björsjö någon gång i slutet av januari i år. Kroppen brändes i bagaget på en stulen personbil.

- Stämningen kommer att rubriceras som mord alternativt dråp, inflikar åklagaren.

Trots att P-G Persson och hans utredningsgrupp inte har några tekniska bevis, som binder 44-åringen vid brottet, så anser han att bevisningen ska räcka för en fällande dom.

- Om inte så skulle jag aldrig lägga åtalet. Det finns massor av uppgifter i fallet och samtliga pekar i en viss riktning.

Den digra förundersökningen, som omfattar närmare 1 800 A4-sidor, har nu genomlästs av 44-åringens nye försvarare, advokaten Göran Lock, Borlänge.

Meningen var att åtal skulle ha väckts redan i slutet av oktober men då 44-åringen i sista stund krävde att hans försvarare, advokat Per Borgblad, skulle bytas ut.

Den mordmisstänkte var missnöjd att Borgblad inte gav honom den tid som han önskat. Tingsrätten biföll 44-åringens krav och ersatte Borgblad med Göran Lock.

Kammaråklagare P-G Persson tror och hoppas att huvudförhandlingen i målet ska kunna inledas innan november månads utgång.

Hur många dagar som kommer att avsättas för målet är ännu inte bestämt. Ett stort antal vittnen kommer att höras innan det kan bli slutpläderingar från parterna.

Den 44-årige mordmisstänkte har hela tiden förnekat sin inblandning i mordet. Han har varit häktad och omhäktad vid ett flertal tillfällen sedan slutet av april.

Förundersökningsgruppen kring mordet i Björsjö är nu upplöst och poliserna har återgått till sina ordinarie tjänster i länet. Gruppen har även haft bistånd med personal från Riksmordkommissionen i Stockholm.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons