Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för svindel dröjer

Annons

Mannen måste byta advokat eftersom det uppdagats att den utsedda offentliga försvararen sitter med i styrelsen i ett av de bolag som mannen misstänks ha gjort olagliga affärer med.

Det var i början av september förra året som kommunens förvaltningschef Christer Lundman fick ett tips om att allt inte stod rätt till.

Vid kontroll av fakturor hittades räkningar på bland annat tre bärbara datorer, ett parabolpaket samt en stationär dator. Ingen av dessa apparater fanns i kommunens lokaler.

Den nu misstänkte mannen som ansvarat för fakturorna erkände att han använt varorna på felaktigt sätt, men var de fanns kunde han inte redogöra för.

Ytterligare oklara inköp uppdagades när fler fakturor började granskas. Bland annat ska kommunen ha köpt in ett partytält, virke, verktyg och en musik-

anläggning. Inte heller dessa saker gick att hitta i kommunens förråd.

Mannen polisanmäldes och utredingen som innefattat granskning av över 100 fakturor mellan år 2000 till 2002, är nu i sitt slutskedet.

Men åtal dröjer. Kammaråklagare Catharina Wikner har precis tagit över ärendet och upptäckte då att den offentliga försvarare som utsetts till mannen, sitter med i styrelsen till ett företag som misstänks ha gjort olagliga affärer med mannen.

Advokaten har nu själv begärt att få bli entledigad från sitt uppdrag eftersom han hamnar i en jävsituation.

Ännu har ingen ny offentlig försvarare utsetts.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons