Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för olovligt förfogande - använde oväntat tillskott på kontot

Annons

En 40-årig kvinna från Vikmanshyttan fick 5 000 kronor som inte var hennes insatta på sitt bankkonto. Pengarna var från GE Capital bank och kvinnan använde pengarna trots att hon inte hade rätt till det. Nu åtalas hon av Falu tingsrätt för olovligt förfogande.

- Jag anser mig kunna visa att kvinnan var medveten om att pengarna betalats ut felaktigt till henne och att hon trots detta använde dem, säger kammaråklagare Niclas Eltenius.

Han berättar att det finns misstanke om att pengarna egentligen skulle ha hamnat på kvinnans mors konto men att de av någon anledning i stället sattes in på den 40-åriga kvinnans bankkonto. Det går dock inte att bevisa att kvinnan själv sett till att hon fått tillgång till pengarna.

- Hade det varit möjligt så hade det handlat om bedrägeri, säger Niclas Eltenius.

Kvinnan har erkänt att hon var medveten om att pengarna inte var hennes. Om kvinnan hade trott att pengarna var hennes egna, så hade det varit svårt att väcka åtal, konstaterar Niclas Eltenius.

- Det måste gå att visa att personen varit medveten om att pengarna har satts in felaktigt, säger han.

Det finns fängelse i brottsskalan för olovligt förfogande men i det här fallet tror Niclas Eltenius att påföljden slutar med böter om kvinnan döms av tingsrätten.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons